Beluchte kraan

Wat te doen als de wasmachinekraan lekt?

Om te voorkomen dat bij onderdruk op de leidingen het vuile water uit uw wasmachine en vaatwasser terug de leidingen inloopt, staan deze apparaten aangesloten op een kraan met beluchter. Het wil nog wel eens voorkomen dat deze kraan gaat lekken. Als deze kraan lekt kunt u proberen de kraan te repareren of deze te vervangen.

Gelukkig is het niet altijd nodig de kraan te vervangen. Als de kraan lekt zijn er een aantal stappen die u zelf kunt ondernemen om de lekkage aan de kraan of de beluchter te verhelpen. Mocht u de kraan toch moeten of willen vervangen, dan is dit eenvoudig en niet duur.

Vaak lekt de wasmachinekraan bij de beluchter. Dit komt omdat er in een beluchter meerdere beweegbare onderdelen zitten. Ook zitten er in de beluchter rubber ringen die het systeem waterdicht moeten houden. Lekkage aan de beluchter is meestal te wijten aan verkalking, maar is gelukkig goed te verhelpen.

Controleer voordat u begint of het daadwerkelijk de wasmachinekraan is die lekt en niet de wasmachineslag of de wasmachine die lekt.

De beluchte kraan vervangen

Benodigde tijd: 10 minuten

Het vervangen van de wasmachine kraan of vaatwasser kraan heeft u in een aantal eenvoudige stappen zo gedaan.

  1. Sluit de hoofdkraan af

    Zorg ervoor dat de hoofdkraan volledig is afgesloten

  2. Haal de druk van de leidingen af door een kraan open te draaien

    U kunt de druk eenvoudig van de waterleidingen afhalen door een kraan open te draaien. Als de kraan blijft lekken, is de hoofdkraan niet helemaal afgesloten.

  3. Verwijder de kraan

    Bij het losschroeven van de kraan kan er wat water vrijkomen. Door de kraan los te schroeven met een doekje, vangt u het meeste hiervan op.

  4. Verwijder eventuele taperesten van de leiding

    Het schroefdraad waar u de nieuwe kraan op aansluit, dient schoon te zijn. Zorg dat u alle oude taperesten van het schroefdraad verwijdert om te voorkomen dat de nieuwe kraan gaat lekken.

  5. Wikkel het schroefdraad in met 7 lagen teflon tape

    Om de aansluiting met de kraan zo goed mogelijk af te dichten, wikkelt u het schroefdraad in met 7 lagen teflon tape. Druk vervolgens het tape aan zodat u het patroon van het schroefdraad er doorheen kunt zien.

  6. Schroef de nieuwe kraan vast en sluit hem

    Schroef de nieuwe kraan vast op de waterleiding en draai hem eventueel aan met een waterpomptang. Zorg dat u de kraan goed dichtdraait voordat u naar de volgende stap doorgaat.

  7. Open de hoofdkraan

    Voordat u de hoofdkraan opent, is het verstandig om te controleren of de kraan goed is dichtgedraaid. Zodra u de hoofdkraan opent komt er namelijk direct druk op de kraan. Als de kraan dan nog open staat zal het water er direct uitkomen.

  8. Controleer op lekkage

    Na het openen van de hoofdkraan kunt u controleren of de kraan het doet en of die niet lekt.

Beluchter kraan ontkalken

De beluchter voorkomt dat er vuil water terugloopt uw drinkwaterleidingen in, wat kan gebeuren als er onderdruk in de leidingen ontstaat. Nadat u de hoofdkraan heeft afgesloten en ervoor heeft gezorgd dat de druk van de leidingen af is, door een kraan even open te draaien, kunt u de kraan demonteren.

Als u vervolgens de kraan uit elkaar haalt, zal u op verschillende plaatsen kalkresten en roest tegenkomen. Met een borsteltje kunt u de roest en kalkresten van de onderdelen afschrobben. Wanneer dit niet lukt, legt u het onderdeel in de azijn en laat u deze enige tijd weken, totdat u de afzetten wel van de onderdelen afkrijgt. De onderdelen die u niet uit elkaar krijgt, legt u ook in de azijn. Na enige tijd weken zou u zien dat u de onderdelen nu wel uit elkaar kunt halen.

Nadat u al deze onderdelen heeft schoongemaakt, kunt u eventueel de rubber afdichtingsringen nog vervangen. Let hierbij wel op dat u de afdichtingsring van het juiste formaat gebruikt.

Voordat u de kraan weer in de muur schroeft, is het belangrijk dat u het schroefdraad van de kraan en de leiding goed schoonmaakt. Na het schoonmaken van het schroefdraad, wikkelt u het schroefdraad van de kraan 5 tot 7 keer om met teflontape. Dit doet u om te voorkomen dat de kraan gaat lekken bij de aansluiting in de muur.

Als u de kraan met de hand weer heeft aangedraaid, draait u hem nog iets strakker met een tang. Draai de kraan niet te strak vast, om te voorkomen dat u de leidingen kapot draait.

Zorg tot slot dat u heeft gecontroleerd of de kraan dichtgedraaid is (rechtsom), voordat u de hoofdkraan weer opendraait.

Beluchter vervangen

Het is ook mogelijk om de beluchter te vervangen. Bijna iedere kraan heeft hetzelfde formaat beluchter. Het vervangen van de beluchter is eenvoudig wanneer de kraan al gedemonteerd is. Het vervangen van de beluchter wordt echter zelden gedaan. Gemiddeld kost een beluchte kraan 22 euro. Een aparte beluchter kost ongeveer de helft, maar lost het probleem vaak voor een kortere tijd op.

Wanneer u alleen de beluchter vervangt in plaats van de hele kraan, moet u zich beseffen dat u aangetaste onderdelen in de kraan behoudt.

Kraan lekt bij muur

Wanneer de wasmachinekraan bij de muur lekt, kunt u het schroefdraad omwikkelen met teflontape. Teflontape zorgt dat de eventuele ruimtes tussen het schroefdraad volledig gedicht worden, zodat de kraan niet meer lekt bij de aansluiting.

Omdat u hiervoor de kraan van de muur moet schroeven, is het belangrijk om eerst de hoofdkraan dicht te draaien en de waterdruk van de leidingen af te halen door een kraan kort open te zetten.

Wanneer u dit gedaan heeft, schroeft u de kraan van de muur en maakt u zowel het schroefdraad van de kraan als het schroefdraad van de leiding schoon. Zorg dat u eventuele kalkresten verwijdert en dat u al het oude tape weghaalt.

Wikkel 5 tot 7 lagen teflontape over het schroefdraad van de kraan. Dit drukt u stevig aan, zodat u het patroon van de schroefdraad van de kraan door het tape heen kunt zien. Draai de kraan weer vast, maar zet hierbij niet te veel kracht.

Controleer of de wasmachinekraan dichtgedraaid is, voordat u de hoofdkraan weer opendraait. Als u de wasmachinekraan naar rechts heeft dichtgedraaid, kunt u de hoofdkraan open draaien en de wasmachinekraan testen. Test altijd of de kraan naar behoren werkt, voordat u de wasmachine of vaatwasser er weer op aansluit.

Verkalkte wasmachinekraan

Als uw wasmachine aangeeft onvoldoende water te krijgen, heeft dit meestal te maken met een verkalkte kraan. In dit geval lekt de kraan vaak niet.

U kunt controleren of uw kraan verkalkt is, door de kraan open en dicht te draaien. Het volledig opendraaien van een wasmachinekraan, zou in ongeveer 7 slagen moeten gebeuren. Het dichtdraaien van de kraan heeft vervolgens ditzelfde aantal slagen nodig. Als de wasmachinekraan verkalkt, verkalkt het afdichtingsrubber ook. Hierdoor opent en sluit de watertoevoer niet meer volledig. Als dit het geval is, zal u merken dat u de knop van uw kraan nog maar minder dan 4 slagen kunt draaien, afhankelijk van de gradatie van verkalking.

U kunt uiteraard de stappen ondernemen uit de eerdere paragraaf “beluchter kraan ontkalken”. Het is in dit geval extra belangrijk om het afdichtingsrubber te vervangen, om de kraan weer zo goed mogelijk te laten werken.

2 gedachten over “Wat te doen als de wasmachinekraan lekt?”

    1. Goedendag, dit lijkt mij een verkalking. Gezien de timing vermoed ik dat u hen voor het eerst in langere tijd hebt dichtgedraaid in verband met een vakantie. Dit is helaas een moment dat veel kranen vervangen moeten worden in verband met verkalking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *