Thermostaat droger doormeten

Thermostaat en verwarmingselement doormeten

Een thermostaat is het onderdeel in uw koelkast en sommige drogers, dat de temperatuur meet. Nieuwere drogers gebruiken over het algemeen geen thermostaat meer, maar een NTC sensor. Als uw apparaat niet meer goed functioneert, kunt u de thermostaat doormeten om te controleren of hier het probleem zit.

Wanneer de droger niet meer droogt of de koelkast niet meer koelt kan er het een en ander aan de hand zijn. Er zijn verschillende manieren om het probleem vast te stellen. Eén daarvan is het controleren van de thermostaat of het verwarmingselement.

Hoeveel weerstand biedt een thermostaat

Zowel een droger als een koelkast maken gebruik van een thermostaat. Lokaliseer de thermostaat, verwijder deze en meet hem door.

Een goed werkende thermostaat, biedt bijna geen weerstand. Wanneer u uw multimeter heeft ingesteld op de laagste ohm Ω optie, meet u een waarde van bijna 0. Bij een defecte thermostaat meet u meestal helemaal geen waarde, of soms een te hoge waarde. Denk hierbij aan waardes boven de 10.

Welke aansluiting meet u door in een thermostaat?

Een eenvoudige thermostaat heeft 2 polen. U kunt tegen elke aansluiting een sonde houden en op die manier de thermostaat doormeten. De meeste koelkasten hebben tegenwoordig echter meerdere aansluitingen. Vaak hebben thermostaten 3 of 4 aansluitingen. Deze zijn meestal genummerd met 3, 4 en 6.

In het geval van de tekeningen zijn C en G de compressors. De onderdelen aangegeven met 6 zijn extra hulpmiddelen die de koelkast kan bevatten en verschillen per koelkast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een akoestisch temperatuuralarm. L1 is waar de stroom vandaan komt en N is neutraal.

U wil dus de weerstand tussen 3 en 4 in de thermostaat doormeten en zal dus moeten nagaan welke aansluitingen 3 en 4 zijn. Meestal staan deze nummers gewoon op de thermostaat zelf. Wanneer de nummers niet op uw thermostaat staan, zijn deze meestal terug te vinden in de aansluiting in de koelkast, waar u de thermostaat op aansluit.

U kunt ook proberen de thermostaat door te verbinden. Hiervoor verbindt u L1 direct met de compressor. U moet dus de draden uit 3 en 4 met elkaar doorverbinden.

Clixon doormeten

Een clixon is eigenlijk gewoon een simpele thermostaat. Deze meet u dan ook op dezelfde manier door als de thermostaat hierboven beschreven. Veel clixons hoeft u echter niet door te meten. Als uw wasmachine over een clixon beschikt, zit deze vaak op de achterkant van de machine. Als de machine net is afgeslagen, kan dat zijn omdat de clixon een te hoge temperatuur heeft gemeten. Laat de clixon afkoelen en druk deze daarna weer in. De kans is groot dat de machine nu weer gewoon werkt. Mocht de clixon er herhaaldelijk uit blijven springen, dan wordt het tijd om te kijken naar het verwarmingselement.

Verwijderen verwarmingselement droger

Om de thermostaat van uw droger door te kunnen meten, moet u eerst het verwarmingselement uit de droger verwijderen. Dit is op zich een hele klus, maar vereist geen extreem technisch inzicht. Om het verwarmingselement te kunnen verwijderen, dient u de machine open te schroeven, het bovenblad te verwijderen en indien mogelijk ook de achter- en zijkanten. Zo kunt u overal goed bij.

U kunt ook, nu de machine toch open ligt, het verwarmingselement doormeten. Een goed functionerend verwarmingselement hoort een weerstand te hebben van ongeveer 20 tot 30 ohm.

NTC sensor droger doormeten

Veel nieuwere drogers maken gebruik van een NTC meter in plaats van een thermostaat. Wanneer u uw multimeter aansluit op deze pin, meet u bij kamertemperatuur meestal een weerstand van ongeveer 18 ohm. Om te controleren of de NTC sensor werkt, stopt u hem in heet water. Als gevolg zou u bij een goed werkende NTC sensor de weerstand moeten zien dalen.

Het meten doet u door de polen van uw multimeter tegen de contacten van de NTC sensor te plaatsen. deze bevinden zich in de binnenkant van het plastic kapje. In sommige gevallen heeft u 2 draden als contact. De werking hiervan is verder hetzelfde.

Het metalen uiteinde is waar u de temperatuur op moet aanpassen. Dit kan zoals eerder gezegd heel veilig in heet water, maar u kunt er ook een vlam onder houden. Zodra het metalen kapje opwarmt, zou u de weerstand moeten zien dalen.

NTC sensor droger

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Voor een juiste werking en de beste ervaringen, maakt deze website gebruik van cookies. Door verder gebruik te maken van deze website, gaat u hiermee akkoord.