Thermostaat droger doormeten

Thermostaat en verwarmingselement doormeten

Een thermostaat is het onderdeel in uw koelkast en sommige drogers, dat de temperatuur meet. Nieuwere drogers gebruiken over het algemeen geen thermostaat meer, maar een NTC sensor. Als uw apparaat niet meer goed functioneert, kunt u de thermostaat doormeten om te controleren of hier het probleem zit.

Wanneer de droger niet meer droogt of de koelkast niet meer koelt kan er het een en ander aan de hand zijn. Er zijn verschillende manieren om het probleem vast te stellen. Eén daarvan is het controleren van de thermostaat of het verwarmingselement.

Hoeveel weerstand biedt een thermostaat

Zowel een droger als een koelkast maken gebruik van een thermostaat. Lokaliseer de thermostaat, verwijder deze en meet hem door.

Een goed werkende thermostaat, biedt bijna geen weerstand. Wanneer u uw multimeter heeft ingesteld op de laagste ohm Ω optie, meet u een waarde van bijna 0. Bij een defecte thermostaat meet u meestal helemaal geen waarde, of soms een te hoge waarde. Denk hierbij aan waardes boven de 10.

Welke aansluiting meet u door in een thermostaat?

Een eenvoudige thermostaat heeft 2 polen. U kunt tegen elke aansluiting een sonde houden en op die manier de thermostaat doormeten. De meeste koelkasten hebben tegenwoordig echter meerdere aansluitingen. Vaak hebben thermostaten 3 of 4 aansluitingen. Deze zijn meestal genummerd met 3, 4 en 6.

In het geval van de tekeningen zijn C en G de compressors. De onderdelen aangegeven met 6 zijn extra hulpmiddelen die de koelkast kan bevatten en verschillen per koelkast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een akoestisch temperatuuralarm. L1 is waar de stroom vandaan komt en N is neutraal.

U wil dus de weerstand tussen 3 en 4 in de thermostaat doormeten en zal dus moeten nagaan welke aansluitingen 3 en 4 zijn. Meestal staan deze nummers gewoon op de thermostaat zelf. Wanneer de nummers niet op uw thermostaat staan, zijn deze meestal terug te vinden in de aansluiting in de koelkast, waar u de thermostaat op aansluit.

U kunt ook proberen de thermostaat door te verbinden. Hiervoor verbindt u L1 direct met de compressor. U moet dus de draden uit 3 en 4 met elkaar doorverbinden.

Clixon doormeten

Een clixon is eigenlijk gewoon een simpele thermostaat. Deze meet u dan ook op dezelfde manier door als de thermostaat hierboven beschreven. Veel clixons hoeft u echter niet door te meten. Als uw wasmachine over een clixon beschikt, zit deze vaak op de achterkant van de machine. Als de machine net is afgeslagen, kan dat zijn omdat de clixon een te hoge temperatuur heeft gemeten. Laat de clixon afkoelen en druk deze daarna weer in. De kans is groot dat de machine nu weer gewoon werkt. Mocht de clixon er herhaaldelijk uit blijven springen, dan wordt het tijd om te kijken naar het verwarmingselement.

Verwijderen verwarmingselement droger

Om de thermostaat van uw droger door te kunnen meten, moet u eerst het verwarmingselement uit de droger verwijderen. Dit is op zich een hele klus, maar vereist geen extreem technisch inzicht. Om het verwarmingselement te kunnen verwijderen, dient u de machine open te schroeven, het bovenblad te verwijderen en indien mogelijk ook de achter- en zijkanten. Zo kunt u overal goed bij.

U kunt ook, nu de machine toch open ligt, het verwarmingselement doormeten. Een goed functionerend verwarmingselement hoort een weerstand te hebben van ongeveer 20 tot 30 ohm.

NTC sensor droger doormeten

Veel nieuwere drogers maken gebruik van een NTC meter in plaats van een thermostaat. Wanneer u uw multimeter aansluit op deze pin, meet u bij kamertemperatuur meestal een weerstand van ongeveer 18 ohm. Om te controleren of de NTC sensor werkt, stopt u hem in heet water. Als gevolg zou u bij een goed werkende NTC sensor de weerstand moeten zien dalen.

Het meten doet u door de polen van uw multimeter tegen de contacten van de NTC sensor te plaatsen. deze bevinden zich in de binnenkant van het plastic kapje. In sommige gevallen heeft u 2 draden als contact. De werking hiervan is verder hetzelfde.

Het metalen uiteinde is waar u de temperatuur op moet aanpassen. Dit kan zoals eerder gezegd heel veilig in heet water, maar u kunt er ook een vlam onder houden. Zodra het metalen kapje opwarmt, zou u de weerstand moeten zien dalen.

NTC sensor droger

4 gedachten over “Thermostaat en verwarmingselement doormeten”

  1. We hebben een Miele 15 jaar oude condensdroger, met een lage temperatuur knop. Als ik deze aanzet blijft deze gewoon functioneren zonder de verwarming te verlagen… Gemeten met een energie app, het vermogen zie je niet dalen. Het lijkt mij juist dat ipv 2500 watt er dan 1500 watt gebruikt zou moeten worden.

    De NTC, het verwarmingselement met een clixon, samen met de condensor ventilator etc met perslucht schoongemaakt. Wat kan er aan de hand zijn?

  2. Ik heb onze wasdroger Siemens IQ700 uit 2015 compleet uit elkaar gehaald en gereinigd omdat de was niet meer droog werd. De machine leek niet meer warm te worden. Na deze actie helaas geen verbetering. Er komt warmte vrij; dit is voelbaar na een paar minuten op warm nadroog programma. Maar dit is bij lange na niet warm genoeg om de was te drogen. Ik weet dat er een NTC element wordt gebruikt maar begrijp niet goed waar het warmte element zit. Bij oudere modellen zit het geloof ik tegen de achterkant gemonteerd ter hoogte van de as. Maar bij dit model ontbreekt dit. Heb nergens knikken in slangen kunnen detecteren en volgens mij zijn alle luchtwegen vrij van stof. Hopelijk heeft iemand hier een aanwijzing.

  3. Onze warmtepompdroger siemens ISensoric 300. Doet er tegenwoordig wel heel lang over om te drogen. Bij bv drogen katoen geeft hij bij start 4 uur aan. Loopt dan terug tot ongeveer 2 uur en dan springt hij weer na ca 4 uur. Was is ook idd niet droog na 4 uur. Na de zes uur is het wel droog. Dit is sinds een paar maanden. Uiteraard ook bij andere droogprogramma’s. Lijkt me niet echt goedkoop drogen. Gekeken naar sensor, pluizenfilter warmtewisselaar. Afvoerslang. Ook een paar uur van stroom af gehaald om te resetten. Hij is ruim 5 jaar oud. Als we monteur laten komen zijn we sowieso 119,00 kwijt. Heeft dat nog zin. BTW. In het begin stopte hij sowieso helemaal bij kleine hoeveelheid drogen

    1. Goedendag,

      Als u zeker weet dat u niet te veel was in de machine laadt, dan is 6 uur inderdaad veel te lang. Heeft u de condensor al schoongemaakt? Ook is het fijn om zeker te weten dat de machine zijn vocht kwijt kan.

      Ik lees dat u al bent begonnen met het controleren of er geen verstoppingen te vinden zijn. Heeft u al in de machine gekeken naar de slang van de condensor naar het waterreservoir? Als de machine op de permanente afvoer staat aangesloten: zit er dan geen knik in een slang?

      Ik hoop dat dit u helpt.

      Met vriendelijke groet,

      Vincent Kruithof

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *