Welke verschillende soorten drogers zijn er?

Er zijn 3 verschillende soorten drogers: afvoerdrogers, condensdrogers en warmepompdrogers. Elke droger heeft zijn voor- en zijn nadelen. Wat de verschillen tussen drogers zijn en hoe u een droger kiest, vindt u hier.

Soort drogerAanschafprijsEnergieverbruikOnderhoudTijd
AfvoerdrogerGoedkoopHoogWeinigExtra snel
CondensdrogerGemiddeldHoogGemiddeldSnel
WarmtepompdrogerDuurMiddel tot laagVeelGemiddeld tot langzaam
Verschillen tussen de soorten drogers

Afvoerdroger voordelen en nadelen

Afvoerdrogers hebben bij uitstek het minste onderhoud nodig. Daartegenover staat wel dat de afvoerdroger de meeste energie verbruikt. Vaak gebruikt een afvoerdroger net iets meer energie dan een condensdroger. Gezien dit type droger zijn waterdamp niet hoeft te condenseren, is deze droger makkelijker te produceren. Dit maakt dit type droger dan ook het goedkoopste type droger.

Een groot voordeel van de afvoerdroger is de droogtijd. De afvoerdroger is veruit de snelste droger. Door middel van een verwarmingselement wordt de lucht in de trommel tot hoge temperaturen verwarmd, om het vocht uit uw wasgoed te laten verdampen. Met deze hoge temperaturen moet wel rekening gehouden worden voor uw wasgoed. In deze droger is de kans dat uw kleding krimpt het grootst.

Helaas is het hogere energieverbruik niet het enige nadeel van de afvoerdroger. De afvoerdroger heeft een luchtafvoerslang. Gezien de machine zijn waterdamp niet condenseert, moet hij dit als waterdamp afvoeren. Deze waterdamp wilt u niet uw huis in blazen, omdat u dan geheid schimmel en andere problemen in huis krijgt. De waterdamp moet dus naar buiten geblazen worden. Enkele oudere huizen hebben nog een speciaal afvoerkanaal voor de droger, maar de meeste huizen hebben dit niet. Het fijne hiervan is dat eventueel stof vaak ook mee naar buiten geblazen wordt. Dit verklaart dat de afvoerdroger zo onwijs onderhoudsarm is.

Luchtafvoerrooster
Luchtafvoerrooster voor het afvoeren van de waterdamp

Condensdroger voordelen en nadelen

Voor hen die de gemakken van een afvoerdroger zoeken, maar geen luchtafvoerrooster hebben, is er de condensdroger. Er zitten maar weinig verschillen tussen deze twee drogers. De condensdroger is, in verhouding tot de warmtepompdroger, een goedkope droger. Wel heeft deze droger, net als de luchtafvoerdroger, een erg hoog energieverbruik. Deze droger warmt hetzelfde op als de afvoerdroger. Een verwarmingselement warmt de lucht tot hoge temperaturen op. De waterdamp wordt afgekoeld en gecondenseerd in de condensor. Dit water wordt vervolgens omhoog gepompt en opgevangen in het waterreservoir. U kunt er bij sommige condensdrogers ook voor kiezen het water direct af te laten voeren. In sommige gevallen moet u hiervoor wel een afvoerset kopen, die past bij uw droger.

De condensdroger is de meest gangbare droger. Ook wanneer de droger geplaatst wordt in een slecht of niet geïsoleerde ruimte, zal deze gewoon zijn werk kunnen doen. Het is echter wel belangrijk dat het nooit vriest waar de droger staat, gezien restwater kan bevriezen en onderdelen in de droger kapot kan maken. Zorg dat de condensdroger koelere lucht kan aantrekken om de waterdamp de condenseren. Het is daarom met een condensdroger niet mogelijk deze in een gesloten kast te laten draaien. Als u er toch voor kiest de droger in een gesloten kast te plaatsen, houdt u de deur open tijdens het drogen.

Condensdrogers verliezen populariteit aan de warmtepompdroger, gezien het grote verschil in energieverbruik. Toch blijft de condensdroger populair om zijn snelheid en lage aanschafprijs.

Warmtepompdroger voordelen en nadelen

Een warmtepompdroger kent veel verschillen met de andere soorten drogers. Een warmtepompdroger gebruikt een andere manier van opwarmen, waarbij deze machine een stuk zuiniger uitkomt dan de condens- of afvoerdroger.

De warmtepompdroger is weliswaar de duurste droger in aanschaf, maar op de lange termijn is deze in de meeste gevallen toch het goedkoopste. Dit komt omdat een warmtepompdroger vaak wel meer dan 2 keer zo zuinig is als een condensdroger. Vaak heeft u binnen een paar jaar het verschil in aanschafprijs al terugverdiend en gaat u vanaf dat moment alleen nog maar geld besparen.

Een warmtepompdroger is de zuinigste droger van de drie soorten drogers die er zijn. Het gigantische verschil in energieverbruik is te verklaren door de compleet andere manier van opwarmen. Een warmtepompdroger warmt op door een compressor. Dit proces duurt langer dan een verwarmingselement nodig heeft, maar scheelt een hoop energie. De warmtepompdroger haalt minder hoge temperaturen dan de andere drogers, namelijk gemiddeld 58 °C. De droger heeft dus meer tijd nodig om op te warmen en droogt vervolgens minder snel omdat deze een lagere temperatuur heeft. Al met al zijn warmtepompdrogers een stuk langzamer. Gelukkig wordt ook hierin geïnnoveerd. Enkele warmtepompdrogers zijn zogenaamde speeddrogers. Deze doen ongeveer net zo lang over het drogen van uw wasgoed als een condensdroger dat zou doen.

Waterafvoer warmtepompdroger

Een warmtepompdroger vangt zijn water op in een reservoir, die u dient te legen voor u de volgende natte was in de droger stopt. De meeste warmtepompdrogers kunnen ook op de waterafvoer aangesloten worden. Dan hoeft u het waterreservoir dus niet meer te legen. Vaak is het een kwestie van het slangetje uit het waterreservoir lostrekken en in de afvoer hangen. In sommige gevallen moet u een afvoerset kopen, die past bij uw droger. Het kan zijn dat deze afvoerset meegeleverd wordt met de droger.

Omgevingstemperatuur warmtepompdroger

Het belangrijkste om rekening mee te houden bij het aanschaffen van een warmtepompdroger is de omgevingstemperatuur. De lucht uit de omgeving wordt gebruikt om de droger op te warmen. Wanneer deze lucht erg koud is, wordt de droger moeilijk warm, waardoor het soms uren kan duren tot de was droog wordt. Soms lukt het de droger dan zelfs niet om de was droog te krijgen.

Omdat een warmtepompdroger zoveel minder stroom verbruikt, kan deze vaak samen met de wasmachine op dezelfde groep worden aangesloten. U kunt in dit geval ook de wasmachine en droger gewoon tegelijk aanzetten. Wanneer uw wasmachine echter heel oud is, kan het zo zijn dat de machines samen te veel stroom vragen. Houd hier rekening mee.

In wat voor ruimte moet de droger komen?

Een van de verschillen tussen de drogers is het koelproces. De afvoerdroger hoeft de waterdamp niet te koelen, de condensdroger koelt de waterdamp door koele lucht uit de ruimte te trekken en zijn warme lucht uit te blazen en de warmtepompdroger hoeft alleen wat koele lucht uit de ruimte te halen en lekt hierbij geen warmte naar de omgeving.

Als de droger in een ruimte komt te staan die kouder is dan 15 graden, raden wij altijd een condensdroger aan. Dit omdat een warmtepompdroger gebruik maakt van de omgevingstemperatuur en in koudere ruimtes extreem langzaam gaat drogen. Zo zijn er meerdere gevallen voorgevallen waar de droger 6 uur nodig had om te drogen. Als de omgevingstemperatuur boven de 15 graden blijft, hoeven we ons geen zorgen te maken. We kunnen nu gewoon uitgaan van de tijd die de droger vooraf aangeeft.

Droger in een gesloten ruimte

Komt de droger in een gesloten ruimte, dan is het aan te raden een warmtepompdroger te nemen. De condensdroger moet zichzelf kunnen afkoelen om de waterdamp te laten condenseren. Als de machine zijn warme lucht niet meer kan omruilen voor verse koelere lucht (kamertemperatuur), dan zal het droogproces langer duren. Dit betekent bij een condensdroger ook direct dat er veel overbodige energie wordt verbruikt en de kleding langere tijd aan hoge temperaturen wordt blootgesteld.

Zorg dat uw droger nooit wordt blootgesteld aan temperaturen onder het vriespunt. Er blijft in elke droger een percentage restvocht achter. Wanneer dit bevriest, zet het uit. Slangetjes kunnen scheuren en andere componenten in de droger kunnen er ook kapot aan gaan.

Droger op permanente afvoer aansluiten

Of drogers hun vocht permanent kunnen afvoeren, kan verschillen per droger. De verschillen tussen drogers hebben te maken met verschillende manieren om hun vocht kwijt te raken. Dit kan via een slang naar buiten, door een slangetje in een waterreservoir of via zo een zelfde slangetje in de afvoerpijp.

Verschillen tussen de afvoer voor drogers

Een afvoerdroger voert per definitie permanent af, maar ook een condensdroger en warmtepompdroger kunnen op de permanente afvoer. Deze kunnen gewoon afvoeren op de waterafvoer waar de wasmachine ook op staat aangesloten. Het is echter niet verstandig het slangetje van de droger in dezelfde ingang te stoppen als de wasmachine. Wanneer u dit doet, kan een van de twee slangen bekneld raken, wat vervolgens voor lekkage of defecte pompen in de machines kan zorgen.

Insteekbare afvoer splitsing

Een droger sluit u correct aan op de afvoer door een splitsing of Y stuk op de afvoer te plaatsen. Als u een witte afvoerpijp heeft, is de afvoersplitsing de juiste oplossing. Een splitsing is een insteekbaar stuk die een extra ingang creëert voor uw afvoerslangen. Bij witte afvoerbuizen gebruikt u deze, omdat u op deze afvoerbuizen geen pvc-lijm kunt gebruiken.

Grijze verlijmbare waterafvoer

Als u een grijze afvoer heeft kunt u ook voor de verdubbelaar kiezen, maar is een Y stuk netter. Gebruik een Y stuk waarbij één splitsing recht omhoog loopt. Hierin gaat de afvoerslang van de wasmachine, zodat de wasmachine zijn water nog op volle snelheid kan afvoeren. Zorg ook dat u beide stukken van het Y stuk in ieder geval 15 cm verlengt, om overstroming te voorkomen.

Laat tot slot de machines zijn water niet te hoog oppompen. Tot welke hoogte u kunt gaan met uw afvoer voor uw wasmachine en droger, verschilt per machine en dat vindt u meestal terug in de handleiding. Vindt u dit niet terug in de handleiding, neem dan contact op met de verkoper of fabrikant. Gebruik tevens een slanghouder om te voorkomen dat de slang knikt en scheurt. Zorg tot slot dat de slang stevig op zijn plek vast zit en door het afpompen van water niet van zijn plaats kan raken.

Gesplitste afvoer y-stuk voor waterafvoer droger.
Verlengd Y stuk

Snelheid verschillende drogers

Het klinkt misschien gek dat de zuinigere droger er langer over doet, maar dat heeft alles te maken met het opwarmproces. Als het voor u heel belangrijk is dat de droger snel klaar is, dan is de meest voor de hand liggende keuze de condensdroger. U kunt echter ook nog op zoek gaan naar een speed droger. Zo hebben bijvoorbeeld Siemens en Miele een droger die gebruik maakt van ander gas, waardoor de compressor sneller op druk kan komen en het hele droogproces nog maar een klein beetje langer is dan dat van een condensdroger. Op deze manier droogt u zuinig en snel. Het nadeel van deze machines is dat ze vaak iets duurder zijn in de aanschaf. Vergelijk de prijs niet met een condensdroger, want het verschil in energieverbruik is zo groot, dat u dat wel terugverdient.

Wol drogen in de wasdroger

Enkele drogers van AEG dragen een ‘WoolMark’. Hiermee geven zij aan dat het compleet veilig is uw wol in hun drogers te drogen. Gezien wol niet mag hangen, omdat de zware natte vezel dan uitrekt, heeft men vaak weinig plek om dit veilig te laten drogen. Uit onze eigen tests is gebleken dat de drogers van AEG die zijn uitgerust met een WoolMark logo, volledig te vertrouwen zijn, mits u het speciale wol-programma kiest en de trommel niet te vol doet. Onze tests zijn nooit uitgevoerd met meer dan 3 truien tegelijk. Ook Kashmir en Merino-wol is meerdere malen in de droger gegaan, zonder hier slijtageplekken van te zien.

Dit logo vindt u alleen op enkele AEG warmtepompdrogers. U kunt wol in deze drogers doen, omdat zij een lagere temperatuur kunnen handhaven en de trommel op een hogere snelheid kunnen laten draaien. Hiermee wordt voorkomen dat uw wollen goed loskomt van de trommel en vervormt. Andere merken zoals Bosch, Siemens en Schultess, gebruiken een wolkorf. Hierop legt u uw wollen trui of zelfs gympen, zodat deze niet door de trommel rondgeslingerd worden.

verschillen woolmark drogers
Verschillende drogers woldrogen
Instructies wolkorf

Verschillen tussen drogers met en zonder selfcleaning-condensor

Een van de opvallende verschillen tussen drogers zijn de self-cleaning condensors. U heeft het misschien al ergens gezien, maar sommige machines maken gebruik van een selfcleaning-condensor. Dit betreft altijd een warmtepompdroger. Wij van AdviesVoorU zijn hier echter erg kritisch over. De machines van Bosch en Siemens laten water uit uw condensreservoir door de condensor stromen, om het stof hieruit weg te spoelen. Helaas hebben wij erg vaak gezien dat dit natte stof voor verstoppingen zorgt die er vervolgens niet meer uit te spoelen zijn. Drogers gaan hier vroegtijdig aan ten onder. LG maakt zijn selfcleaning-condensors echter anders. Zij spuiten het water er met druk doorheen. Ook ligt de condensor anders gepositioneerd, waardoor het stof minder snel tot problemen zou zorgen. Mocht u echt geen zin hebben om af en toe de condensor schoon te maken (bij de meeste merken nog geen 5 minuten werk), dan raden wij u een warmtepompdroger van LG aan met een selfcleaning-condensor.

1 gedachte over “Welke verschillende soorten drogers zijn er?”

  1. Hallo
    we hebben een aeg warmtepompdroger van 2019
    welke niet uitgaat als hij op uitstaat
    blijft op 2.08 staan
    ook na het verbreken van de stroom toevoer
    geeft geen foutcode
    de trommel draaid wel
    maar droogd niet
    mod T7dbn46
    pnc 916098389 01

    mvg Henk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *