lekkage wasmachine

Wat te doen als de wasmachine lekt

Wanneer u een lekkage aan de wasmachine heeft, moet u daar natuurlijk direct iets aan doen. Een lekkage is vaak eenvoudig zelf te verhelpen. U vindt hier de oorzaak waarom uw wasmachine lekt en hoe u dit zelf kunt verhelpen.

De nieuwe wasmachine lekt

Als u net een nieuwe wasmachine heeft gekocht en deze blijkt te lekken, dan ligt dat meestal aan 2 dingen. Of de wasmachine is niet goed aangesloten of de afvoer zit verstopt. Als u de machine heeft laten installeren door een erkend witgoedbedrijf, mag u ervanuit gaan dat deze goed is geïnstalleerd.

In de meeste gevallen is het zo dat een nieuwe wasmachine niet lekt. Water dat onder de machine vandaan komt is meestal afkomstig uit de afvoer. Een nieuwe wasmachine pompt veel sneller water af dan een oude machine dat deed, dit verklaart waarom u het probleem met de oude machine niet had.

Als de verstopping in de afvoer relatief diep zit, had bij de oude wasmachine het water de tijd om rustig weg te zakken. De nieuwe wasmachine pompt echter zo snel af, dat het water omhoog komt en de afvoer overstroomt.

Bijna alle nieuwe machines hebben een afgesloten bodemplaat. Op deze bodemplaat zitten sensoren of een vlotter. Mocht hier water op komen dan krijgt u een foutmelding. Heeft u deze foutmelding niet, dan kunt u er van uit gaan dat u geen interne lekkage heeft.

Foutmelding waterbeveiliging wasmachine

Een foutmelding waterbeveiliging op de wasmachine kan twee oorzaken hebben. Het kan komen door een interne lekkage. De kans is groot dat u dan een monteur van de fabrikant moet inschakelen. Vaak is dit gelukkig niet het geval.

De melding die uw machine geeft als er water op de bodemplaat ligt, hangt af van het merk wasmachine.

MerkFoutcode voor water op de bodemplaat
MieleF27
AEGE13/EF0/EF3
BauknechtFA/F2
Bosch en SiemensE06
AskoEF3
ZanussiC3/F3/EF0/EF3
WhirlpoolFA
IndesitF05
SamsungE9/11E/LE
LGPE

De meest voorkomende oorzaak van water op de bodemplaat is te wijten aan goed onderhoud. Vaak komt deze foutmelding vlak na het schoonmaken van het pluizenfilter.

Nieuwere machines hebben tegenwoordig meestal een dichte bodemplaat met een vlotter of andere sensoren. Na het opendraaien van het pluizenfilter, loopt er vaak een beetje water via het klepje terug de machine in. Dit komt op die bodemplaat terecht en veroorzaakt vervolgens de foutmelding.

Om het water van de bodemplaat af te krijgen doet u het volgende:

  1. Haal de stekker uit het stopcontact en draai de kraan dicht.
  2. Leg een handdoek voor de machine op de grond.
  3. Pak de machine bij de achterste hoeken beet aan het bovenblad en kantel hem ongeveer 45 graden naar voren voor 30 seconden.
  4. Zet de machine terug en controleer of die stevig staan (hoeft niet per se waterpas)
  5. Sluit de machine weer aan.

Weet u zeker dat al het water van de bodemplaat af is en heeft u nog steeds de foutmelding, dan kan het zijn dat u even een nacht geduld moet hebben. In de nacht kunnen de sensoren opdrogen waarna de machine weer werkt zoals die hoort.

Heeft dit niet geholpen, dan moet er helaas een monteur bij komen. Dit betekent namelijk dat de wasmachine een interne lekkage heeft welke verholpen dient te worden. Raadpleeg hiervoor de verkoper of fabrikant.

Lekkage zonder foutmelding

Nieuwere wasmachines pompen een hele hoop water in een hele korte tijd weg. Vaak een stuk sneller dan oudere machines dit deden. Bij een verstopping van de afvoer die wat dieper geplaatst zit, kon het water voorheen rustig wegzakken. Nu al het water zo snel de afvoer inkomt, heeft het geen tijd meer om rustig weg te zakken en komt het dus snel omhoog.

Ook met een oudere machine kunt u last krijgen van een verstopte afvoer. Vaak heeft dit te maken met opgehoopte zeepresten in de afvoer. Gebruik ontvettende wasmachinereiniger en hoge temperaturen om ook de leidingen schoon te maken tijdens het reinigen van de wasmachine.

Als u dit wil controleren, is een kort spoelprogramma niet voldoende. Wij raden dan aan een wolwasprogramma te draaien. Mocht de afvoer verstopt zitten, dan is het bij dit programma de kans het grootst dat u de overstroming kunt waarnemen.

Naast een verstopte afvoer, kan het ook zo zijn dat de kraan lekt, water bij de deur lekt, water uit het zeepbakje lekt of dat u het op andere plekken buiten de machine tegenkomt.

Wasmachine lekt bij de deur

Vaak als de wasmachine een lekkage bij de deur heeft, gaat het om een lek manchet. Dit is echter niet altijd het geval. Een wasmachine kan bij de deur gaan lekken door wasgoed dat tussen de deur geklemd zit, vuil in en om het manchet of helaas toch een kapot manchet.

Maak met een doekje het manchet van de wasmachine schoon, controleer of er dit keer geen wasgoed tussen de deur klem zit en draai nog een was. Houd de machine goed in de gaten. Soms kan het lijken dat het water uit de deur komt, terwijl het eigenlijk vanuit de wasmiddellade langs de deur lekt.

Wasmachine lekt bij zeepbak

Als er water uit uw zeepbakje lekt, komt dit meestal door wasmiddelresten. Het schoonmaken van het bakje is wel zo fris, maar heeft tegen lekkage weinig effect. Achter het zeepbakje zit een gat waar het water met wasmiddel doorheen moet. Als deze doorgang verstopt zit, is de eerst mogelijke uitgang de voorkant van het zeepbakje.

Het schoonmaken van dit reservoir gaat in een aantal stappen:

  1. Haal het zeepbakje uit de wasmachine en maak deze grondig schoon.
  2. Plaats het bakje terug, open het zeepbakje, maar haal hem niet helemaal uit de machine.
  3. Giet voorzichtig een keteltje bijna kokend water door het zeepbakje (vak1, voor het wasmiddel)
  4. Als al het water is weggelopen, giet u een mok schoonmaakazijn door het zeepbakje heen (vak1)
  5. Giet als al het azijn is weggelopen nogmaals een keteltje bijna kokend water door het zeepbakje.

Wasmachine lekt bij aanvoerslang

Lekkages aan aanvoerslangen gebeuren meestal bij oudere machines. De aansluitingen worden afgesloten met een rubbertje. Dit rubber kan in de loop der jaren poreus geworden zijn. Controleer ook de pakkingen op eventuele verlengslangen.

Rubber afdichting wasmachineslang

Als het een nieuwe machine betreft, kan het zijn dat deze foutief is geïnstalleerd. Als de slang scheef op de kraan of op de achterkant van de machine is gedraaid, kan deze ook gaan lekken. Enkele merken raden aan de slang in een hoek van 45 graden aan de machine te monteren, zodat er zo min mogelijk spanning op komt te staan.

Aansluiting wasmachineslang

Wasmachine lekt bij de kraan

Tot slot is daar de kraan om te controleren. Soms lijkt het alsof de aanvoerslang lekt, terwijl in feite de wasmachinekraan lekt.

Zeker wanneer de kraan jaren open heeft gestaan en voor het vervangen van de wasmachine dicht is gedraaid, kunnen er problemen ontstaan. Door verkalking van de kraan gaat deze niet meer helemaal open en moet die vervangen worden.

Als een wasmachinekraan lekt, is het meestal de beluchter die lekt. In de loop der jaren hoopt zich kalk op in de kraan. Het gebeurt ook wel eens dat er vuil ophoopt in de kraan, wat vervolgens voor lekkage zorgt. Sluit de kraan en maak met een oude tandenborstel de zeefjes in de kraan en de toevoerslang schoon.

U kunt controleren of uw kraan verkalkt is, door deze open en dicht te draaien. Bij het van volledig gesloten naar volledig open draaien van de kraan, zou de kraan ongeveer 7 slagen moeten kunnen draaien. Kan uw kraan slechts 1,5 a 2 slagen draaien, dan is deze erg verkalkt.

U kunt de wasmachinekraan eenvoudig zelf vervangen of ontkalken om dit probleem op te lossen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *