Lees waarom je wasmachine niet centrifugeert.

De wasmachine centrifugeert niet. Wat nu?

Een goed functionerende wasmachine is een essentieel apparaat in elk huishouden. Het is frustrerend wanneer je wasgoed na het wassen nog doorweekt en druipend uit de machine komt, omdat de wasmachine niet centrifugeert. Gelukkig zijn er verschillende mogelijke oplossingen voor dit probleem. In deze blogpost zullen we vier veelvoorkomende oorzaken bespreken en tips geven om je wasmachine weer optimaal te laten centrifugeren.

Stap 1: Controleer de lading

Een veelvoorkomende oorzaak dat een wasmachine niet centrifugeert is een onevenwichtige lading in de wasmachine. Wanneer de trommel te vol zit of wanneer de kleding zich aan één kant ophoopt, kan dit leiden tot een onbalans die het centrifugeproces verstoort.

Om dit probleem op te lossen, moet je ervoor zorgen dat de lading gelijkmatig verdeeld is in de trommel. Begin door te controleren of de wasmachine niet overbeladen is. Overvolle trommels kunnen ervoor zorgen dat de kleding niet goed kan bewegen tijdens het centrifugeren, waardoor het proces wordt belemmerd.

Indien de trommel te vol is, verwijder dan een deel van de kleding om voldoende ruimte te creëren voor een gelijkmatige verdeling. Verdeel vervolgens de kledingstukken gelijkmatig over de trommel, zodat ze niet allemaal aan één kant opgehoopt zijn.

Een gelijkmatig verdeelde lading zorgt ervoor dat het gewicht in de trommel gelijkmatig verdeeld is. Hierdoor kan de wasmachine efficiënter en zonder problemen centrifugeren. Het vermijdt de onbalans die kan leiden tot hevig trillen of zelfs het stilleggen van de centrifugecyclus.

Bovendien helpt een gelijkmatige verdeling van de lading ook om de levensduur van de wasmachine te verlengen. Door overbelasting te voorkomen, wordt voorkomen dat de motor en andere onderdelen van de wasmachine overbelast raken, waardoor slijtage en mogelijke schade worden verminderd.

Haal eventueel zware objecten uit de trommel. Een badmat die zichzelf heeft volgezogen met water, een badjas of het beddengoed dat een knoop vormt. Als een zwaar object aan één kant van de trommel ligt, ligt de trommel uit balans. De wasmachine schakelt zijn onbalans beveiliging in en zal niet centrifugeren. Wat u allemaal kunt doen om onbalans te voorkomen, is een verhaal op zich.

Stap 2: Controleer de deurvergrendeling

Een goed werkende deurvergrendeling is essentieel voor het juiste functioneren van de centrifuge in je wasmachine. Wanneer de deur niet goed vergrendeld is, kan dit leiden tot een niet-werkende centrifuge. Het is belangrijk om te controleren of de deur van je wasmachine goed sluit en vergrendelt voordat je de centrifugecyclus start.

Om te beginnen, inspecteer de deur van de wasmachine visueel. Zorg ervoor dat er geen obstakels zijn die de deur kunnen blokkeren, zoals losse kledingstukken of voorwerpen die klem zitten. Verwijder eventuele items die de deur kunnen belemmeren om volledig te sluiten.

Controleer vervolgens of de deur stevig sluit en vergrendelt. Dit kun je doen door zachtjes aan de deur te trekken om te zien of deze veilig gesloten blijft. Als de deur gemakkelijk opengaat of als je merkt dat deze niet goed vergrendeld is, kan er een probleem zijn met de deurvergrendeling.

Een goed functionerende deurvergrendeling zorgt ervoor dat de deur stevig gesloten blijft tijdens het centrifugeren. Hierdoor kan de wasmachine veilig en efficiënt draaien zonder risico op waterlekkage of ongewenst stoppen van de centrifugecyclus.

Zorg er daarom altijd voor dat de deur van je wasmachine correct sluit en vergrendelt voordat je de machine start. Dit minimaliseert de kans op problemen met de centrifuge en zorgt ervoor dat je wasgoed effectief wordt gecentrifugeerd voor optimale droogresultaten.

Sluit de deur wel goed, maar krijgt u een foutcode, dan kan het zijn dat de sensor of bedrading die meet of de deur gesloten is, kapot is.

MerkFoutcode
BoschF16
SiemensE17
WhirlpoolFdl of Fdu
LGDE of dE
SamsungDE of DC
AEGE40 of E41
MieleF20 of F43
AskoF2 en F3
SchultessE30 of E32
BekoE90 of E91
HaierE1 of E2
Foutmeldingen bij deurvergrendeling

Stap 3: Controleer de afvoerslang

Een verstopte afvoerslang kan een van de redenen zijn waarom je wasmachine niet goed centrifugeert. Het is belangrijk om de afvoerslang regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat het water vrij kan stromen en de centrifugeerprestaties niet worden belemmerd.

Begin met het inspecteren van de afvoerslang op eventuele blokkades. Controleer of er geen pluisjes, vuil of ander materiaal in de slang aanwezig is dat de waterstroom kan belemmeren. Reinig indien nodig de afvoerslang door deze los te koppelen en eventuele opgehoopte vuildeeltjes te verwijderen.

Daarna is het belangrijk om te controleren of de afvoerslang op de juiste manier is geïnstalleerd. Zorg ervoor dat de slang niet geknikt is of te diep in de afvoerpijp is gestoken. Een knik in de afvoerslang kan de waterstroom beperken en ervoor zorgen dat het water niet efficiënt wordt afgevoerd tijdens het centrifugeren.

Een vrije en onbelemmerde waterafvoer is essentieel voor een goede werking van de centrifuge. Opgehoopt vet uit het wasmiddel kan de afvoer en de slang verstoppen. Reinig uw machine geregeld om dit te voorkomen.

Stap 4: Controleer de afvoerpomp

De afvoerpomp is een essentieel onderdeel van je wasmachine en zorgt ervoor dat het water efficiënt wordt afgevoerd tijdens het centrifugeren. Als de afvoerpomp niet goed functioneert, kan dit leiden tot problemen zoals een niet-werkende centrifuge of water dat niet volledig wordt afgevoerd. Het is belangrijk om de afvoerpomp regelmatig te controleren en eventuele verstoppingen of defecten op te sporen.

Begin met het lokaliseren van de afvoerpomp. Deze bevindt zich meestal aan de onderkant van de wasmachine, achter een klepje. De pomp is toegankelijk door de dop van het pomphuis open te draaien.

Zorg ervoor dat de wasmachine is uitgeschakeld voordat je verdergaat. Plaats een opvangbak of handdoeken onder de afvoerpomp om water op te vangen, omdat er altijd wat water uit het pomphuis loopt bij het opendraaien.

Inspecteer ook de afvoerpomp zelf. Zoek naar vuil, pluisjes of andere voorwerpen die de werking van de pomp kunnen verstoren. Gebruik een zachte borstel of doek om de afvoerpomp voorzichtig schoon te maken.

Controleer ten slotte of de afvoerpomp schoon draait zonder vreemde geluiden of weerstand. Als je merkt dat de pomp vastzit, lawaai maakt of niet draait, kan dit duiden op een defect en moet de pomp mogelijk worden vervangen.

Een goed functionerende afvoerpomp zorgt ervoor dat het water efficiënt wordt afgevoerd en voorkomt dat de wasmachine niet centrifugeert. Door regelmatig de afvoerpomp te controleren en te reinigen, kun je ervoor zorgen dat je wasmachine optimaal blijft presteren.

Speling in het lager

Speling in een wasmachinelager kan ontstaan door verschillende factoren, waaronder normale slijtage, veroudering of onjuiste installatie. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken van speling in een wasmachinelager:

  1. Slijtage: Na verloop van tijd kunnen de lagers in de wasmachine slijten als gevolg van het regelmatige gebruik en de wrijving die optreedt tijdens het draaien. Dit kan leiden tot speling tussen de lageronderdelen, wat de prestaties van de machine kan beïnvloeden.
  2. Onjuiste installatie: Als de lagers niet correct zijn geïnstalleerd tijdens de assemblage van de wasmachine, kan dit resulteren in speling. Bijvoorbeeld als de lagers niet strak genoeg zijn vastgezet, kunnen ze gaan bewegen en speling veroorzaken.
  3. Veroudering: Na verloop van tijd kunnen de lagers in de wasmachine verslijten als gevolg van natuurlijke veroudering. Dit kan leiden tot speling en verminderde functionaliteit van de lagers.
  4. Overbelasting: Als de wasmachine herhaaldelijk wordt overbelast met te zware ladingen, kan dit extra belasting op de lagers veroorzaken. Deze overbelasting kan leiden tot slijtage en speling in de lagers.

Speling in het lager van een wasmachine kan een negatieve invloed hebben op de centrifugeerfunctie. Wanneer er te veel speling in het lager zit, is de trommel niet meer gecentreerd en zal de machine voor het centrifugeren in zijn onbalansbeveiliging gaan.

De wasmachine zal zijn wasbeurt afmaken, vaak zelfs zonder foutmelding, maar centrifugeert dan niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *