Vaatwasser

Waar in de keuken plaats je de vaatwasser?

De plaats waar de vaatwasser moet komen, heeft een aantal eisen. Wat heeft u nu allemaal nodig als u een vaatwasser wil? Er moet op de plaats waar u de vaatwasser wilt plaatsen een beluchte kraan, een waterafvoer en een stopcontact zitten. Voor een vaatwasser heeft u geen eigen groep nodig. Het NEN (Nederlands Normalisatie Instituut) adviseert wel om ieder apparaat dat meer dan 2.000 Watt gebruikt op een aparte groep aan te sluiten.

Sommige vaatwassers komen in een kastje en andere komen vrijstaand. Soms wordt een vaatwasser ook wel onder een aanrecht geplaatst. Dit kan met een vrijstaande en een onderbouwvaatwasser gedaan worden. Als u een nieuwe inbouwvaatwasser nodig heeft, is het van belang om eerst de maten op te meten. Voor u de juiste vaatwasser kunt kiezen, moet u weten wat voor uitvoering u nodig heeft. Zo zijn er 5 verschillende soorten vaatwassers:

  1. Vrijstaande vaatwasser
  2. Onderbouw vaatwasser
  3. Geïntegreerde vaatwasser (met uw keukenpaneel en bediening op de voorkant)
  4. Volledig geïntegreerd (met uw keukenpaneel volledig weggewerkt in de keuken, bediening aan de binnenkant)
  5. Volledig geïntegreerd verhoogd (met uw keukenpaneel volledig weggewerkt in de keuken, bediening aan de binnenkant – voor keukens met een langer paneel)

Vrijstaande vaatwasser en onderbouw vaatwasser

De vrijstaande vaatwasser is de voordeligste vaatwasser uit het rijtje. De naam van de vrijstaande vaatwasser zegt het al, deze komt niet in een keukenkastje ingebouwd. Maar wat is een onderbouw vaatwasser eigenlijk en wat zijn de verschillen?

Vrijstaande en onderbouw vaatwassers vallen erg op, gezien hier geen decordeurtje aan vast komt te zitten. Deze vaatwassers hebben hun eigen deur en gaan dus niet op in de keuken. U kunt er bij deze varianten wel voor kiezen een mooie RVS look in de keuken toe te passen.

Vrijstaande vaatwasser onder het aanrecht

In sommige gevallen worden vrijstaande vaatwassers onder een aanrecht geplaatst. Als u een vrijstaande vaatwasser onder het aanrecht wil plaatsen, houd er dan rekening mee dat deze machine hoger en breder is en dat de plint van de keuken niet voor de vaatwasser langs kan, gezien deze hier geen uitsparing voor heeft.

Wat is een onderbouwvaatwasser

De onderbouw vaatwasser lijkt op het eerste oog erg op een vrijstaande vaatwasser. Een onderbouw vaatwasser kunt u echter niet vrij neer zetten. Dit komt omdat deze machine een uitsparing heeft voor de plint van de keuken. Zet u deze machine vrij neer en doet u de deur open, dan zou de machine omvallen. Een onderbouw vaatwasser wordt dus onder een aanrechtblad geplaatst en in de kastjes links en rechts vastgeschroefd. Omdat deze machine toch onder het aanrecht komt, heeft hij geen bovenblad en kijkt u vanaf boven tegen isolatiemateriaal aan.

Beide machines hebben dus hun eigen deur en hebben dus geen keukenpaneel nodig. Omdat veel mensen ene witte machine niet mooi vinden in de keuken, wordt er vaak gekozen voor een RVS vaatwasser.

Hoe meet je je inbouwvaatwasser in

Geïntegreerde of volledig geïntegreerde vaatwasser

Wat wordt er nou bedoeld met een geïntegreerde vaatwasser en wat wordt er bedoeld met een volledig geïntegreerde vaatwasser?

Hoe groot moet de nis voor de vaatwasser zijn

Zowel de geïntegreerde als volledig geïntegreerde vaatwassers zijn vaatwassers voor in een keukenkastje. Het keukenkastje waar deze vaatwassers in komen, moet 60 centimeter breed en voor de meeste modellen 57 centimeter diep zijn. De hoogte van het kastje bepaalt vervolgens welk model vaatwasser u nodig heeft. Er bestaan ook geïntegreerde vaatwassers van 45 centimeter breed. Voor deze modellen moet de nis 45 centimeter zijn.

Het bedieningsverschil tussen volledig en semi geïntegreerd

De (semi-)geïntegreerde vaatwasser lijkt erg op de onderbouw vaatwasser. Het verschil is echter dat de geïntegreerde vaatwasser meer opgaat in uw keuken, gezien er een keukenpaneel op zit. U heeft bij een geïntegreerde vaatwasser, net als bij een onderbouw vaatwasser, de bediening van de vaatwasser in het zicht op de voorkant van de deur. Als u de deur sluit, kunt u de vaatwasser nog instellen. Een (semi-)geïntegreerde vaatwasser kent maar één hoogtemaat. De meest voorkomende breedtemaat is 60 centimeter breed. Vaatwassers zijn er ook in 45 centimeter breed.

Hoe herken je een volledig geïntegreerde vaatwasser

Een volledig geïntegreerde vaatwasser is van buitenaf niet te herkennen. Het betreft een inbouwvaatwasser waar u een paneel op vastzet die er net zo uitziet als uw keukenkastjes. Dit type vaatwasser kunt u niet instellen met een gesloten deur. De bediening zit op de bovenkant van de deur en verdwijnt wanneer u uw kastje sluit. Dit type vaatwasser is er in twee maten: standaard en verhoogd.

Als u momenteel een onderbouwvaatwasser of een (semi-)geïntegreerde vaatwasser heeft, kunt u er voor kiezen een standaard (niet verhoogde) volledig geïntegreerde vaatwasser in dezelfde nis te plaatsen. Waar u dan echter wel op moet letten, is dat u bij een bouwmarkt of keukenboer een keukenpaneel moet laten maken. Deze worden nooit meegeleverd met de vaatwasser en zijn onderdeel van uw keuken.

Heb ik een verhoogde of niet verhoogde vaatwasser nodig?

U bent erachter dat u een volledig geïntegreerde vaatwasser heeft, de vaatwasser valt weg in de keuken en de bediening zit in de bovenkant van de deur.

Binnen dit type vaatwasser zijn er twee verschillende maten. De standaard hoogte en de verhoogde vaatwasser. U moet dus eerst meten welke vaatwasser u nodig heeft. Er vindt altijd overlap plaats tussen standaard en verhoogde vaatwassers. U kunt in dat geval kiezen wat u het liefste heeft.

De voordelen van een verhoogde vaatwasser zijn dat er meer vaat in past. Gemiddeld heeft een verhoogde vaatwasser ruimte voor 2 extra couverts. Ook heeft u meer beweegruimte, wat vaak goed van pas komt bij het indelen van de vaatwasser met wijnglazen en grote borden.

Bij het kiezen van een nieuwe vaatwasser, moet u er rekening mee houden dat een verhoogde vaatwasser vaak tussen de 50 en de 100 euro duurder is dan een standaard vaatwasser.

Om te achterhalen welke hoogte vaatwasser u nodig heeft, moet u de lengte van de decordeur opmeten. Dit is dus het keukenpaneeltje en niet de deur van de vaatwasser zelf. Welke hoogte u nodig heeft, hangt echter af van het merk dat u wilt kopen.

Kijk voordat u een vaatwasser aanschaft voor de zekerheid naar de inbouwtekening of de deurlengte overeenkomt met de door u gemeten lengte. Sommige merken refereren met XL vaatwassers naar een standaard vaatwasser, terwijl anderen met een XL vaatwasser de verhoogde vaatwasser bedoelen. In het eerste geval wordt de verhoogde vaatwasser XXL genoemd. Houd hier rekening mee bij het inmeten van uw vaatwasser.

MerkStandaardVerhoogd
Bosch/Siemens65,5cm – 72,5cm70,5cm – 77,5cm
Miele65cm – 77cm69cm – 81cm
AEG/Zanussi64,5cm – 77,6cm67cm – 82,5cm
ATAG/ASKO/PELGRIM/ETNA68cm – 76cm70cm – 80cm
Hoogtematen paneel decordeur

Het bepalen van het type vaatwasser

Om de juiste vaatwasser te vinden, voert u dus de volgende stappen uit:

  1. Heeft u een vrijstaande vaatwasser, of staat de vaatwasser onder het aanrecht?
  2. Loopt de plint van de keuken door voor de vaatwasser langs?
  3. Heeft de vaatwasser een deurtje die eruit ziet als een keukenkastje?
  4. Zit de bediening van de vaatwasser op de voorkant?
  5. Wat is de deurhoogte van uw vaatwasser?

Met onderstaande proceskaart kunt u stapsgewijs achterhalen wat voor vaatwasser u moet kopen.

Een aparte groep voor de vaatwasser

Wij krijgen steeds vaker de vraag waarom je een vaatwasser op een aparte groep moet plaatsen. Dit is om te voorkomen dat u meer stroom trekt dan de groep aankan. Volgens de laatste normen van het NEN (Nederlands Normalisatie Instituut) is het dan ook verplicht om ieder apparaat dat meer dan 2.000 Watt verbruikt, op een aparte groep aan te sluiten. In de praktijk is dit helaas niet altijd haalbaar.

Een vaatwasser wordt vaak op dezelfde groep aangesloten als de boiler of Quoocker. Mocht u dit willen doen, dan is het verstandig om een energieverdeler te gebruiken. Een energieverdeler, ook wel een combiregelaar genoemd, voorkomt dat u over het maximale vermogen heengaat. U plaatst de stekker van de vaatwasser in het eerste stopcontact en de Quoocker of boiler in het tweede contact. Zo voorkomt u dat de boiler aanslaat op hetzelfde moment dat de vaatwasser veel energie eist.

Vaatwasser zonder afvoer

Wanneer u op de plek waar u de vaatwasser wilt plaatsen geen afvoer heeft, kunt u de vaatwasser ook plaatsen zonder afvoer. Als u geen mogelijkheid heeft om de afvoerslang op een waterafvoer aan te sluiten dan kunt u op twee manieren gebruik maken van een gootsteen om toch tot een oplossing te komen.

  1. Wanneer de afvoerleidingen van de gootsteen van kunststof zijn, kunt u een T-stuk kopen waarmee u een splitsing in de leiding creëert. Om te voorkomen dat het water uit de gootsteen vervolgens naar buiten stroomt door de opening waar de afvoerslang van de vaatwasser in zit, moet deze goed afgesloten worden. Kies daarom voor een T-stuk waar de afvoerslang omheen kan, zodat deze met een slangklem afgesloten kan worden. Een slangklem wordt meestal meegeleverd bij de vaatwasser.
  2. Het is ook mogelijk de afvoerslang met een verzwaarder in de gootsteen te laten afpompen. In dit geval legt u de afvoerslang met de verzwaarder in de gootsteen. De verzwaarder voorkomt dat de slang uit de gootsteen valt tijdens het afpompen. Met deze methode heeft u dus geen aparte afvoer nodig voor de vaatwasser.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *