Droger droogt langzaam

Hoe u de droger zelf kunt repareren

Een defecte droger kan verschillende oorzaken hebben. Eerst is het dus zaak om uit te zoeken wat er kapot is aan de droger, om vervolgens te kijken of u dit zelf kunt repareren.

Oorzaken waarom de droger niet droogt

Als de droger niet (goed) droogt, kan dat meerdere oorzaken hebben. Deze oorzaken hebben wij voor u opgesomd en op een rijtje gezet:

 • Overvol waterreservoir
 • Vuile voelers of filters
 • Verstoorde luchtcirculatie
 • Thermostaat kapot
 • Clixon (thermische zekering) eruit geklapt
 • Verwarmingselement kapot
 • Kapotte snaar of aandrijfriem
 • Te lage omgevingstemperatuur (warmtepomp)

Droger kan zijn vocht niet kwijt

Een vol waterreservoir, betekent dat de machine zijn vocht niet meer kwijt kan. Het vocht zal in de machine blijven en dus niet bij de kleding weg gaan. Zo trekt het vocht weer terug de kleding in, waardoor uw was heet, maar nat uit de droger komt. Het gebeurt dan wel eens dat de droger veel te heet wordt.

Krijgt u de melding dat uw waterreservoir vol zit, terwijl deze leeg is, dan kan het zijn dat de toevoer vervuild is. Maak de condensor goed schoon en kijk of dit helpt. Dit kunt u eventueel met perslucht schoonspuiten. Het kan echter ook zo zijn dat de sensoren vervuild zijn. Dit is vaak met eenvoudig gereedschap op te lossen. Iemand die een beetje handig is kan dan zelf de droger repareren.

Hiervoor moet u bij de meeste drogers het bovenblad en de zijkant van de machine verwijderen, zodat u de metalen sensoren kunt schoonmaken. Haal wanneer u dit gaat doen altijd eerst de stekker uit het stopcontact.

Ook wanneer een droger op de permanente afvoer staat en u dus eigenlijk het reservoir nooit hoeft te legen, moet u dit toch even controleren. Wanneer de machine zijn vocht niet via de afvoerslang kwijt kan, zullen de meeste machines het toch in het reservoir opvangen. Als uw wasdroger op de afvoer staat en toch zijn water in het reservoir opvangt, dient u te controleren of er geen knik of verstopping in de afvoerslang van de droger zit.

De droger stopt te vroeg

Wanneer uw droger aangeeft klaar te zijn, terwijl uw was nog nat is, heeft u waarschijnlijk stof op uw voelers. De voeler meet de droge stof, waardoor hij een foutief beeld krijgt van de vochtigheidsgraad in de droger. Als het stof op de sensor vervolgens genoeg is opgedroogd, zal de droger het signaal geven klaar te zijn, terwijl uw was nog nat is. Vaak is dit een eenvoudig op te lossen probleem en kunt u de droger zelf repareren.

Bij veel machines zit de vochtvoeler onder de filters. Wanneer u de filters uit uw droger verwijdert, moet u op zoek gaan naar een metalen palletje. Het is sowieso geen slecht idee om ook onder en achter de filters een keer te stofzuigen en met een doekje af te nemen.

Als de droger voortdurend stopt, maar niet aangeeft dat hij klaar is, dan kan de luchtcirculatie verhinderd zijn. Dit is meestal het gevolg van verstopte filters. Ook een schoon ogend filter kan verstopt zitten. Wanneer uw filter helemaal schoon is en u toch geen luchtcirculatie lijkt te hebben, raden wij aan het filter even met een nagelborstel of tandenborstel schoon te schrobben onder de kraan. Gebruik hierbij ook een paar druppels afwasmiddel. Laat de filters eerst goed aan de lucht drogen voordat u ze terugplaatst en de machine test.

Sommige drogers hebben op de achterkant een rooster waar lucht naar binnen komt. Ook dit rooster kan volledig onder het stof zitten. Vergeet deze, als u dit rooster heeft, niet zo nu en dan even af te stoffen.

De droger wordt niet warm

Wanneer de droger niet warm wordt, kan het zijn dat het verwarmingselement defect is. Dit hoeft gelukkig niet per se het geval te zijn. Het zou ook zo kunnen zijn dat de Thermostaat van de droger defect is. Om er achter te komen of dit het geval is, kunt u de thermostaat doormeten.

Enkele drogers hebben een Clixon. Dit is een thermische zekering die u, net als de zekering in de meterkast, zo weer aan kunt krijgen. Deze zekering klapt eruit op het moment dat de droger te heet wordt. Dit knopje bevindt zich op de achterkant van de machine. Als uw machine zo een knopje heeft, kunt u deze indrukken, waardoor hij als het ware reset.

De trommel draait niet meer

Als uw was kokend heet wordt in uw droger, maar niet eens droog wordt, is dit meestal het gevolg van een niet meer draaiende trommel. Als de trommel niet draait, ligt dezelfde was continue aan de warmte blootgesteld, waardoor uw was kokend heet kan worden.

Om erachter te komen waarom de trommel niet draait, kunt u twee dingen doen. Als u de trommel met uw hand een slinger geeft, hoort deze weerstand te bieden. Wanneer dit niet het geval is, maar de trommel heel soepel door blijft draaien, dan kunt u ervan uit gaan dat de riem defect is. In dit geval kunt u, als u een beetje handig bent, zelf de droger repareren. De aandrijfriem vervangt u zelf met behulp van een duidelijk voorbeeldvideo.

Wanneer de trommel veel weerstand biedt als u hem een slinger geeft, dan is het hoogstwaarschijnlijk de motor die voor problemen zorgt. Bij drogers kan het nog wel eens zijn dat de koolborstels zitten vast gesmolten. Kantel de droger en geef met een hamer een flinke klap op de onderkant van de motor (uiteraard de stekker weer even uit het contact voordat u begint). Deze klap kan de koolborstels loskrijgen en ervoor zorgen dat de trommel weer aangedreven wordt.

De warmtepompdroger wordt niet warm

Als u net een nieuwe warmtepompdroger heeft aangeschaft en deze eigenlijk vanaf het begin al niet goed droogt, komt dat in de meeste gevallen door een te lage omgevingstemperatuur. Een warmtepompdroger gebruikt de lucht uit de omgeving om zichzelf op te warmen. Als deze lucht erg koud is, zal de droger heel lang nodig hebben om het op te warmen. Wij raden u aan de warmtepompdroger alleen te gebruiken in ruimtes boven de 14 graden. Wilt u een droger in een schuur of ongeïsoleerde ruimte plaatsen, koop dan een condensdroger, of afvoerdroger.

89 gedachten over “Hoe u de droger zelf kunt repareren”

 1. Mijn droogkast droogt niet meer. Het verwarmingselement is in orde. Wat kan dit nog zijn ? Waar zit de thermostaat en de sensor in een Electrolux EDC67550W ? Dank u.

 2. Sjoerd Philipse

  Goedemiddag, wij hebben een AEG 7000 serie lavatherm droger. Nu droogt de droger niet meer. Als eerste gezien dat er geen water in het reservoir kwam. Droger achterzijde en zijkanten gedemonteerd en de slangen en pomp bekeken. Deze zijn niet verstopt en pomp lijkt in orde.
  Was erin en droger aangezet. Toen bleek dat de droger helemaal geen warmte produceert en er ook geen vocht in het pompreservoir komt.
  Handige schoonvader heeft de droogte sensor en de printplaat doorgemeten en niets afwijkends gevonden. Wat nu? Verder demonteren is best een klus, dus waar moeten we het euvel zoeken?

 3. Goedenavond,
  Mijn zanussi lindo 1000 warmtepomp droger wordt wel warm maar de trommel draait niet meer.
  Nu heb ik pas de filters helemaal schoongezogen omdat er een branderig luchtje ontstond en de achterkant losgehad omdat ik er per abuis vanuit ging dat er een spiraal aan de achterkant zat die stofvrij gemaakt moest worden.
  De trommel is wel met de hand te draaien maar ook weer niet heel makkelijk.
  Zou het niet meer draaien te maken kunnen hebben het het open geweest zijn of is dit toeval en moet ik het ergens anders in zoeken.
  Als de droger gestart word slaat hij aan en klinkt er een harde plof en daarna lijkt het alsof hij draait maar alsje m dan open doet blijkt dit niet het geval te zijn.
  Benieuwd of u nog tips heeft voor mij om t op te lossen.

  1. Goedendag,

   Als de trommel wel met de hand te draaien is en dit met enige weerstand gaat, is uw aandrijfriem nog in orde.

   De brandlucht wijst voor mij op versleten koolborstels in de motor. Vervangen is een optie. U kunt ook iets proberen om de machine weer werkend te krijgen, zonder de koolborstels te vervangen. Als u de koolborstels vervangt, moet u er van uit gaan dat deze 10 keer sneller slijten dan de vorige. Het laten doen is daarom niet rendabel. Wilt u de koolborstels vervangen, dan raad ik u aan dit zelf te doen

   Alternatief:
   Omdat ik geen typenummer heb, weet ik niet of het om een machine met open of gesloten onderkant gaat.

   Als de onderkant van de machine open is, kunt u heel eenvoudig de stekker uit het stopcontact halen, de machine op zijn kant leggen en met een rubber hamer een paar flinke klappen op de motor geven. Dit heeft als gevolg dat de vastgeplakte koolstofborstels (wat u ruikt) los raken. Hierna zou de machine weer moeten werken.

   Als de machine een gesloten bodemplaat heeft, moet u de machine eerst openschroeven voordat u hierbij kan.

   Let hoe dan ook op dat er dusdanig veel stroom door een droger gaat, dat deze niet veilig is wanneer de stekker uit het stopcontact is. Ook wanneer de stekker al enige tijd uit het stopcontact is, kunt u van enkele onderdelen toch nog een gevaarlijke, sterke stroomschok krijgen. Ga dus met enige voorzichtigheid te werk.

   Ik hoop dat het lukt. Veel succes.

   Vincent Kruithof

  2. Als aanvulling wil ik nog laten weten dat die brandlucht nadat ik de filters extra had schoongemaakt niet meer te ruiken is. Dacht ook dat het droogprogramma helemaal goed was gegaan maar bij het eindsignaal bleek de was nog precies zo in de droger te zitten als ik erin had gestopt en dus ook niet echt droger alleen de bovenste laag. Zou dit nog steeds op de koolborstels wijzen ?

   1. Zou u kunnen nagaan of de trommel wel draait als u er geen wasgoed in doet?

    Als de aandrijfriem versleten is, kan het zo zijn dat hij niet genoeg grip heeft om de zware was te draaien. Een lege trommel lukt dan vaak nog wel.

    Als het wel de koolborstels zijn, kan het heel goed dat u deze niet meer ruikt. De trommel draait immers niet meer, dus er is geen wrijving meer bij de koolstofborstels.

    U kunt vrij eenvoudig nagaan of de koolstofborstels aan vervanging toe zijn. Kijk eventueel even een filmpje om na te gaan hoe u bij de koolstofborstels komt. Zijn ze nog korter dan een centimeter, dan moet u ze even vervangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *