Droger droogt langzaam

Hoe u de droger zelf kunt repareren

Een defecte droger kan verschillende oorzaken hebben. Eerst is het dus zaak om uit te zoeken wat er kapot is aan de droger, om vervolgens te kijken of u dit zelf kunt repareren.

Oorzaken waarom de droger niet droogt

Als de droger niet (goed) droogt, kan dat meerdere oorzaken hebben. Deze oorzaken hebben wij voor u opgesomd en op een rijtje gezet:

 • Overvol waterreservoir
 • Vuile voelers of filters
 • Verstoorde luchtcirculatie
 • Thermostaat kapot
 • Clixon (thermische zekering) eruit geklapt
 • Verwarmingselement kapot
 • Kapotte snaar of aandrijfriem
 • Te lage omgevingstemperatuur (warmtepomp)

Droger kan zijn vocht niet kwijt

Een vol waterreservoir, betekent dat de machine zijn vocht niet meer kwijt kan. Het vocht zal in de machine blijven en dus niet bij de kleding weg gaan. Zo trekt het vocht weer terug de kleding in, waardoor uw was heet, maar nat uit de droger komt. Het gebeurt dan wel eens dat de droger veel te heet wordt.

Krijgt u de melding dat uw waterreservoir vol zit, terwijl deze leeg is, dan kan het zijn dat de toevoer vervuild is. Maak de condensor goed schoon en kijk of dit helpt. Dit kunt u eventueel met perslucht schoonspuiten. Het kan echter ook zo zijn dat de sensoren vervuild zijn. Dit is vaak met eenvoudig gereedschap op te lossen. Iemand die een beetje handig is kan dan zelf de droger repareren.

Hiervoor moet u bij de meeste drogers het bovenblad en de zijkant van de machine verwijderen, zodat u de metalen sensoren kunt schoonmaken. Haal wanneer u dit gaat doen altijd eerst de stekker uit het stopcontact.

Ook wanneer een droger op de permanente afvoer staat en u dus eigenlijk het reservoir nooit hoeft te legen, moet u dit toch even controleren. Wanneer de machine zijn vocht niet via de afvoerslang kwijt kan, zullen de meeste machines het toch in het reservoir opvangen. Als uw wasdroger op de afvoer staat en toch zijn water in het reservoir opvangt, dient u te controleren of er geen knik of verstopping in de afvoerslang van de droger zit.

De droger stopt te vroeg

Wanneer uw droger aangeeft klaar te zijn, terwijl uw was nog nat is, heeft u waarschijnlijk stof op uw voelers. De voeler meet de droge stof, waardoor hij een foutief beeld krijgt van de vochtigheidsgraad in de droger. Als het stof op de sensor vervolgens genoeg is opgedroogd, zal de droger het signaal geven klaar te zijn, terwijl uw was nog nat is. Vaak is dit een eenvoudig op te lossen probleem en kunt u de droger zelf repareren.

Bij veel machines zit de vochtvoeler onder de filters. Wanneer u de filters uit uw droger verwijdert, moet u op zoek gaan naar een metalen palletje. Het is sowieso geen slecht idee om ook onder en achter de filters een keer te stofzuigen en met een doekje af te nemen.

Als de droger voortdurend stopt, maar niet aangeeft dat hij klaar is, dan kan de luchtcirculatie verhinderd zijn. Dit is meestal het gevolg van verstopte filters. Ook een schoon ogend filter kan verstopt zitten. Wanneer uw filter helemaal schoon is en u toch geen luchtcirculatie lijkt te hebben, raden wij aan het filter even met een nagelborstel of tandenborstel schoon te schrobben onder de kraan. Gebruik hierbij ook een paar druppels afwasmiddel. Laat de filters eerst goed aan de lucht drogen voordat u ze terugplaatst en de machine test.

Sommige drogers hebben op de achterkant een rooster waar lucht naar binnen komt. Ook dit rooster kan volledig onder het stof zitten. Vergeet deze, als u dit rooster heeft, niet zo nu en dan even af te stoffen.

De droger wordt niet warm

Wanneer de droger niet warm wordt, kan het zijn dat het verwarmingselement defect is. Dit hoeft gelukkig niet per se het geval te zijn. Het zou ook zo kunnen zijn dat de Thermostaat van de droger defect is. Hoe u deze doormeet leest u hier: Thermostaat droger doormeten .

Enkele drogers hebben een Clixon. Dit is een thermische zekering die u, net als de zekering in de meterkast, zo weer aan kunt krijgen. Deze zekering klapt eruit op het moment dat de droger te heet wordt. Dit knopje bevindt zich op de achterkant van de machine. Als uw machine zo een knopje heeft, kunt u deze indrukken, waardoor hij als het ware reset.

De trommel draait niet meer

Als uw was kokend heet wordt in uw droger, maar niet eens droog wordt, is dit meestal het gevolg van een niet meer draaiende trommel. Als de trommel niet draait, ligt dezelfde was continue aan de warmte blootgesteld, waardoor uw was kokend heet kan worden.

Om erachter te komen waarom de trommel niet draait, kunt u twee dingen doen. Als u de trommel met uw hand een slinger geeft, hoort deze weerstand te bieden. Wanneer dit niet het geval is, maar de trommel heel soepel door blijft draaien, dan kunt u ervan uit gaan dat de riem defect is. In dit geval kunt u, als u een beetje handig bent, zelf de droger repareren. Hoe u de aandrijfriem vervangt ziet u hier:

Wanneer de trommel geen weerstand biedt als u hem een slinger geeft, dan is het hoogstwaarschijnlijk de motor die voor problemen zorgt. Bij drogers kan het nog wel eens zijn dat de koolborstels zitten vast gesmolten. Kantel de droger en geef met een hamer een flinke klap op de onderkant van de motor (uiteraard de stekker weer even uit het contact voordat u begint). Deze klap kan de koolborstels loskrijgen en ervoor zorgen dat de trommel weer aangedreven wordt.

De warmtepompdroger wordt niet warm

Als u net een nieuwe warmtepompdroger heeft aangeschaft en deze eigenlijk vanaf het begin al niet goed droogt, komt dat in de meeste gevallen door een te lage omgevingstemperatuur. Een warmtepompdroger gebruikt de lucht uit de omgeving om zichzelf op te warmen. Als deze lucht erg koud is, zal de droger heel lang nodig hebben om het op te warmen. Wij raden u aan de warmtepompdroger alleen te gebruiken in ruimtes boven de 14 graden. Wilt u een droger in een schuur of ongeïsoleerde ruimte plaatsen, koop dan een condensdroger, of afvoerdroger.

25 reacties op “Hoe u de droger zelf kunt repareren”

 1. Beste Vincent,

  Wij hebben Beko dpu 7360x warmtepompdroger die na circa 7 jaar niet meer droogt. Als je het aanzet dan draait de trommel wel alleen de was blijft nat en er komt geen water in het opvangbakje. We hebben alles filters al schoongemaakten is geen sprake van een beladen trommel of een slechte luchtcirculatie. Weet u eventueel wat er kapot aan is?

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groet,

  A. El Alami

  1. Beste meneer Alami,

   Over het algemeen komt het probleem met uw droger door 1 van de volgende 2 oorzaken:
   1. wordt de was wel nog warm, dan zit er waarschijnlijk een verstopping in het slangetje van de condensor naar de condensbak.
   2. wordt de was niet meer warm, dan is waarschijnlijk het verwarmingselement defect. kijk hiervoor op deze pagina.

   7 jaar is een mooie leeftijd voor een beko, als deze ongeveer 2 a 3 keer per week aan heeft gestaan. Denk er dus goed over na of u eventuele reparaties het nog waard vindt.

   Vincent Kruithof

 2. Hallo
  we hebben een aeg warmtepompdroger van 2019
  welke niet uitgaat als hij op uitstaat
  blijft op 2.08 staan
  ook na het verbreken van de stroom toevoer
  geeft geen foutcode
  de trommel draaid wel
  maar droogd niet
  mod T7dbn46
  pnc 916098389 01

  mvg Henk

  1. Beste Henk,

   Het probleem dat u omschrijft, duidt op een machine die is vastgelopen of niet meer responsief is.

   Wanneer u de stroom eraf haalt, kan het echter niet zo zijn dat de lampjes blijven branden. Zonder stroom, geen licht.

   Het kan echter wel zijn dat er nog stroom in de condensatoren zit, waardoor het even duurt. Daarom moet bij een modem bijvoorbeeld de stekker er altijd 30 seconden uit. Door een droger loopt wat meer stroom en het LED schermpje verbruikt maar heel weinig.

   Als u de stekker eruit heeft gehaald, wacht dan dus even een aantal minuten. Zorg ook dat u zeker weet dat u de juiste stekker uit het contact haalt. Vermoedelijk lost dit uw probeel dan toch op.

   Vincent Kruithof

 3. Hoi,

  Ik heb een warmtepomp droogkast Beko DPU 7360 x. De was komt niet droog uit de droogkast na volledige cyclus: de fan rechtsonder de deur draait niet (heb toch een 15min gekeken). Fan op zich werkt nog wel (heb ik getest) dan bedrading gevolgd tot controlebord. Bedrading is aangesloten op contact dat geschakeld wordt door 24vdc spoeltje dus aangestuurd door controlebord. Uitgemeten en dit spoeltje krijgt geen 24vdc tijdens het draaien. Nu is mijn vraag of er een sensor is die de ventilator schakelt (via het controlebord) want dan is er eventueel een defecte sensor die niet schakelt. Of draait de ventilator eigenlijk continu (wat ik precies eerder verwacht) tijdens cyclus dan zou het aan het controlebord kunnen liggen?

  1. Beste,

   Wat vervelend dat de fan niet wil draaien, maar wat fijn dat u al met zo veel informatie komt.
   De ventilator is nodig om de luchtcirculatie rond te krijgen. Zonder deze ontstaat er geen juiste warme luchtdruk in de trommel en zal het drogen dus inderdaad niet lukken.
   U zou kunnen proberen de luchtstroom te controleren; zijn alle filters goed schoon of wordt de luchtstroom door iets belemmerd?
   Een alternatief zou een zekering kunnen zijn. Welke verantwoordelijk is voor de ventilator weet ik helaas niet. Wellicht kunt u het aan een van de zekeringen zien.

   1. Hoi Vincent,

    Het is niet de grote fan want die werkt wel maar de kleine die omgevingslucht aanzuigt en op de ontspanner voor de compressor blaast. Ik heb ondertussen ook gemerkt dat de compressor zelf in heel korte cycli werkt. Telkens 1 min aan, 1 min af enz. Lijken me heel korte cycli maar mogelijks is dit wel normaal.

 4. Beste,

  Wij hebben een warmtepompdroger van Samsung. Aan het display is niets te merken, ik kan programma’s selecteren zonder problemen. Als ik een programma start, dan start hij niet, ik hoor wel een zacht geluid, wat ik vroeger ook hoorde, maar de was draait niet rond.
  Handmatig kan ik de trommel niet draaien.
  Wat kan het probleem zijn en hoe kan ik dit oplossen?
  Alvast bedankt!

  Hannelore

  1. Beste Hannelore,

   Wat vervelend om te horen dat de trommel van de droger niet meer draait.
   Dit heeft over het algemeen één van volgende twee oorzaken:
   1. defecte aandrijfriem
   2. versleten koolborstels

   Als u een slinger aan de trommel geeft en deze zonder weerstand draait, dan kunt u ervan uit gaan dat de aandrijfriem eraf ligt of kapot is. Deze moet dan vervangen worden.
   Als de trommel bijna direct weer tot stilstand komt, dan zijn het waarschijnlijk de koolborstels. Dit zijn twee grote potloodpunten (koolstof), die de energiegeleiding overbrengen op het draaiende deel van de droger, waar kabels geen mogelijkheid zijn. Net als de punt van uw potlood, verslijten de koolborstels. als de koolborstels geen contact meer maken, dan draait de trommel niet meer. U kunt ervoor kiezen de koolborstels te laten vervangen, maar moet er dan van uit gaan dat deze met een factor 10 gaan verslijten. Heeft u de machine nu 10 jaar, dan zijn over een jaar ongeveer de nieuwe koolborstels weer versleten.

   Als u dit zelf kunt (of met behulp van youtube) dan is het de moeite zeker waard. Als u het wilt uitbesteden, bent u met voorrijkosten en manuur al snel 250 á 300 euro kwijt.

   Ik hoop u zo voldoende te hebben geholpen.

   Vincent Kruithof

 5. Hallo Vincent. Ik heb een probleem met mijn Edy D 5200. Ja ik weet het: een oudje, maar tot vandaag prima. Hij is halverwege het programma stil blijven staan. Als ik de startknop indruk doet hij niets, maar als ik de startknop handmatig in blijf drukken doet hij het wel. Laat ik de knop los, dan stopt hij enz. Heb je misschien enig idee? Alvast bedankt voor het meedenken!

  1. Goedenmiddag,

   Ik ben zelf helaas niet bekend met desbetreffende machine, maar het zou kunnen zijn dat het hier om een mechanisch probleem gaat. Oudere machines werkten nog met een timer a.d.h.v. een veer. Als deze veer kapot is, zal de machine verder dus niet meer draaien.

   Een andere mogelijkheid is een defecte printplaat. Als de machine wel altijd zijn programme nornaal start maar vervolgens op hetzelfde punt steeds ophoudt, is dit de meest aannemelijke kwaal. Het pad naar de uitleg van de volgende stap is dan dusdanig versleten, dat deze niet meer toegankelijk is.

   In uw geval vrees ik dat het toch echt kijken wordt voor een nieuwe machine… hopen dat deze net zo lang weer meegaat!

   1. Hallo Vincent. Heel erg bedankt voor je antwoord. Ik ben bang dat ik er dus “een mannetje” bij zal moeten halen om te kijken wat het probleem precies is. Omdat de machine nog vol was zat heb ik op het aan/uit knopje iets geplakt waardoor deze in de “aan” stand blijft staan en…. hij is bijna klaar. Wie niet sterk is…. Nogmaals bedankt en een fijn weekeinde.

    1. Een geniale oplossing!

     Wees u ervan bewust dat ‘het mannetje’ tegenwoordig aan de dure kant is. Gezien de leeftijd van de machine, zullen onderdelen wel een probleem worden. Daarnaast is een nieuwe machine aanzienlijk zuiniger! (45l water ipv 120l, en dat moet allemaal elektrisch verwarmd worden).

     Spreek vooraf dus duidelijke prijzen af als u toch iemand laat komen. Veel succes en fijne avond.

     Vincent Kruithof

 6. Wij hebben een Siemens IQ300 WDT55 WT43H201NL warmtepomp droger maar de droogtijd is ons inziens veel te lang. Na een volledig programma van 4:04 uur is de was nog niet droog genoeg om op te vouwen en in de kast te leggen. We hebben een 1600 toeren wasmachine dus echt drijfnat gaat het niet de droger in. Een volle lading handdoeken levert nog geen half kopje water op. De was is dan nog klam. Na nog een programma van 4:04 uur kunnen we het helaas nog niet in de kast leggen. Droger staat nu op afvangbak, filters zijn schoon, sensor is schoon, droger geeft geen storingen aan in het display.

  Wat zou het probleem kunnen zijn?

  1. Goedendag Ingrid,

   U kunt hetvolgende proberen:
   Maak de klep onder de deur open en haal de stofzuiger er met plumeauborstrl langs.

   Reinig de filters met een oude tandenborstel en afwasmiddel (dreft bijv.). Het filter kan schoon lijken, maar in werkelijkheid zijn de gaatjes vaak verzadigd met vet uit wasmiddelresten die in de kleding zitten na het wassen. Ook het filter in de condensbak kunt u schoonmaken.

   Vanuit de onderkant van de machine (achter) loopt een slangetje naar de condensbak. Controleer of deze verstopt zit. U kunt hem eventueel doorblazen.

   Wees u ervan bewust dat de was uit de droger wel vaker klam aanvoelt en deze pas na het afkoelen droog aanvoelt. Aan de hand van uw uitleg ga ik ervan uit dat dit in uw geval niet meespeelt.

   Vincent Kruithof

 7. We hebben een aeg lavatherm t7678. Was wordt niet droog en de droger draait veel te lang.

  De droger geeft aan dat het reservoir vol zit, maar we hebben hem op afvoer staan. Reservoir komt ook geen water in (?).

  Filter in de deuropening wordt vaak schoongemaakt. Condensor idem.

  Wel geconstateerd dat de ventilator aan de rechteronderzijde niet draait (draait wel soepel rond).

  Wat is het probleem? Vuile sensoren? Condensator? Koelsysteem? Ik heb vanalles al voorbij zien komen…

  1. Beste Peters,

   Dit is een probleem dat ik vaak langs zie komen. De oorzaak is echter iedere keer een ander. Gezien u aangeeft dat de machine op de permanente afvoer staat aangesloten, zal ik beginnen met de eenvoudigste check.

   Ik vermoed dat de afvoerslang geblokkeerd wordt. zit er een knik in de afvoerslang? Het kan ook zijn dat er vuil opgehoopt zit in het afvoerslangetje. In dit geval kan de machine zijn water niet kwijt en zal die de melding geven dat het waterreservoir vol is. In dit geval zal die logischerwijs ook zijn droogproces niet voortzetten.

   Ik hoop dat ik u zo voldoende geholpen heb.
   Heeft u nog vragen, stel ze gerust.

   Vincent Kruithof

 8. Filters zijn schoon en de machine staat inmiddels buiten, dus de afvoerslang kan nu het probleem ook niet meer zijn. Ga in het weekend met het hameradvies aan de gang. Daarna zien we wel verder. Tot zover bedankt.
  Groeten; Frans

 9. Onze aeg lavatherm exclusiv wil wel starten maar het lukt ´m niet. Na ong. 5sec probeert hij het opnieuw (motor trekt wel aan, trommel beweegt niet). Zo blijft hij het proberen als we hem niet uit zouden zetten? wie weet raad?

  1. Beste Frans,

   Zoals ik het begrijp, mankeert de machine motorisch niks. Het klinkt alsof de aandrijfriem kapot is. Hiervoor zou u het bovenblad van de machine af kunnen halen, om het met het oog te inspecteren.

   Een andere manier is de trommel een slinger te geven met de hand. In principe biedt de trommel van een droger aardige weerstand. Als u de trommel een slinger geeft en hij zomaar meerdere rondjes draait, dan weten we zeker dat de aandrijfriem eraf ligt.

   Mocht dit niet het geval zijn, komt u dan gerust bij mij terug, dan zou ik u verder assisteren in het probleem.

   Met vriendelijke groet,

   Vincent Kruithof
   AdviesVoorU

   1. Trommel geeft aardig wat weerstand en loopt ook niet door als ik ´m met de hand een zwieper geef. En nog vergeten te vermelden dat het rode lampje boven de start/pauze knop geel gaat knipperen.

    1. Beste Frans,

     In de binnenkant van de deur vindt u een sticker met de gegevens van de droger.
     Zou u mij het typenummer kunnen sturen, dat bij AEG vaak aangeduid staat als Mod. en start met een T.

     Staat de droger op de permanente afvoer aangesloten, of leegt u na iedere droogbeurt de condensbak?
     Knippert het lampje continue, of knippert het lampje een specifiek aantal keer?

     Met vriendelijke groet,

     Vincent Kruithof

     1. Het lampje knippert continu tenminste dat lijkt zo, want als de motor na een aantal seconde weer opnieuw begint te brommen zet ik hem snel uit omdat dit mij geen goed plan lijkt om dat zo te laten voortduren. Het nummer is T65179av.

     2. Beste,

      Het kan een probleem zijn met de luchtcirculatie.
      Wanneer een van de filters verstopt is, ontstaat er een vacuüm in de machine en kan deze in de beveiliging schieten.

      Als de motor een abnormaal geluid maakt, kan dit van de koolborstels komen. De motor staat dan vast, door gesmolten stukken koolborstel.
      In dat geval moet de machine uit elkaar en kunt u met een klap op de motor met een hamer het probleem verhelpen.

      Wat het tot slot nog kan zijn, is de printplaat. Het zou kunnen zijn dat het programma blijft hangen in de opstartfase. Dit kan alleen een monteur van AEG zelf oplossen.
      Je maakt bij aeg gemakkelijk online een afspraak. Zij rekenen hier een vaste prijs van €185 voor.
      Voor een nieuwe warmtepompdroger zou u gemiddeld 800 euro kwijt zijn, maar 300 kWh per jaar besparen (3x gebruik in de week). Dit zou betekenen dat u ongeveer 90 euro per jaar kunt besparen op de energierekening en met de stijgende energieprijzen zelfs meer!

      Voor u al deze grote stappen onderneemt, heb ik nog één laatste advies: haal de stekker een kwartier uit het stopcontact.

      Ik hoop u zo voldoende geholpen te hebben.

      Met vriendelijke groet,

      Vincent Kruithof

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *