Droger droogt langzaam

Hoe u de droger zelf kunt repareren

Een defecte droger kan verschillende oorzaken hebben. Eerst is het dus zaak om uit te zoeken wat er kapot is aan de droger, om vervolgens te kijken of u dit zelf kunt repareren.

Oorzaken waarom de droger niet droogt

Als de droger niet (goed) droogt, kan dat meerdere oorzaken hebben. Deze oorzaken hebben wij voor u opgesomd en op een rijtje gezet:

 • Overvol waterreservoir
 • Vuile voelers of filters
 • Verstoorde luchtcirculatie
 • Thermostaat kapot
 • Clixon (thermische zekering) eruit geklapt
 • Verwarmingselement kapot
 • Kapotte snaar of aandrijfriem
 • Te lage omgevingstemperatuur (warmtepomp)

Droger kan zijn vocht niet kwijt

Een vol waterreservoir, betekent dat de machine zijn vocht niet meer kwijt kan. Het vocht zal in de machine blijven en dus niet bij de kleding weg gaan. Zo trekt het vocht weer terug de kleding in, waardoor uw was heet, maar nat uit de droger komt. Het gebeurt dan wel eens dat de droger veel te heet wordt.

Krijgt u de melding dat uw waterreservoir vol zit, terwijl deze leeg is, dan kan het zijn dat de toevoer vervuild is. Maak de condensor goed schoon en kijk of dit helpt. Dit kunt u eventueel met perslucht schoonspuiten. Het kan echter ook zo zijn dat de sensoren vervuild zijn. Dit is vaak met eenvoudig gereedschap op te lossen. Iemand die een beetje handig is kan dan zelf de droger repareren.

Hiervoor moet u bij de meeste drogers het bovenblad en de zijkant van de machine verwijderen, zodat u de metalen sensoren kunt schoonmaken. Haal wanneer u dit gaat doen altijd eerst de stekker uit het stopcontact.

Ook wanneer een droger op de permanente afvoer staat en u dus eigenlijk het reservoir nooit hoeft te legen, moet u dit toch even controleren. Wanneer de machine zijn vocht niet via de afvoerslang kwijt kan, zullen de meeste machines het toch in het reservoir opvangen. Als uw wasdroger op de afvoer staat en toch zijn water in het reservoir opvangt, dient u te controleren of er geen knik of verstopping in de afvoerslang van de droger zit.

De droger stopt te vroeg

Wanneer uw droger aangeeft klaar te zijn, terwijl uw was nog nat is, heeft u waarschijnlijk stof op uw voelers. De voeler meet de droge stof, waardoor hij een foutief beeld krijgt van de vochtigheidsgraad in de droger. Als het stof op de sensor vervolgens genoeg is opgedroogd, zal de droger het signaal geven klaar te zijn, terwijl uw was nog nat is. Vaak is dit een eenvoudig op te lossen probleem en kunt u de droger zelf repareren.

Bij veel machines zit de vochtvoeler onder de filters. Wanneer u de filters uit uw droger verwijdert, moet u op zoek gaan naar een metalen palletje. Het is sowieso geen slecht idee om ook onder en achter de filters een keer te stofzuigen en met een doekje af te nemen.

Als de droger voortdurend stopt, maar niet aangeeft dat hij klaar is, dan kan de luchtcirculatie verhinderd zijn. Dit is meestal het gevolg van verstopte filters. Ook een schoon ogend filter kan verstopt zitten. Wanneer uw filter helemaal schoon is en u toch geen luchtcirculatie lijkt te hebben, raden wij aan het filter even met een nagelborstel of tandenborstel schoon te schrobben onder de kraan. Gebruik hierbij ook een paar druppels afwasmiddel. Laat de filters eerst goed aan de lucht drogen voordat u ze terugplaatst en de machine test.

Sommige drogers hebben op de achterkant een rooster waar lucht naar binnen komt. Ook dit rooster kan volledig onder het stof zitten. Vergeet deze, als u dit rooster heeft, niet zo nu en dan even af te stoffen.

De droger wordt niet warm

Wanneer de droger niet warm wordt, kan het zijn dat het verwarmingselement defect is. Dit hoeft gelukkig niet per se het geval te zijn. Het zou ook zo kunnen zijn dat de Thermostaat van de droger defect is. Hoe u deze doormeet leest u hier: Thermostaat droger doormeten .

Enkele drogers hebben een Clixon. Dit is een thermische zekering die u, net als de zekering in de meterkast, zo weer aan kunt krijgen. Deze zekering klapt eruit op het moment dat de droger te heet wordt. Dit knopje bevindt zich op de achterkant van de machine. Als uw machine zo een knopje heeft, kunt u deze indrukken, waardoor hij als het ware reset.

De trommel draait niet meer

Als uw was kokend heet wordt in uw droger, maar niet eens droog wordt, is dit meestal het gevolg van een niet meer draaiende trommel. Als de trommel niet draait, ligt dezelfde was continue aan de warmte blootgesteld, waardoor uw was kokend heet kan worden.

Om erachter te komen waarom de trommel niet draait, kunt u twee dingen doen. Als u de trommel met uw hand een slinger geeft, hoort deze weerstand te bieden. Wanneer dit niet het geval is, maar de trommel heel soepel door blijft draaien, dan kunt u ervan uit gaan dat de riem defect is. In dit geval kunt u, als u een beetje handig bent, zelf de droger repareren. Hoe u de aandrijfriem vervangt ziet u hier:

Wanneer de trommel geen weerstand biedt als u hem een slinger geeft, dan is het hoogstwaarschijnlijk de motor die voor problemen zorgt. Bij drogers kan het nog wel eens zijn dat de koolborstels zitten vast gesmolten. Kantel de droger en geef met een hamer een flinke klap op de onderkant van de motor (uiteraard de stekker weer even uit het contact voordat u begint). Deze klap kan de koolborstels loskrijgen en ervoor zorgen dat de trommel weer aangedreven wordt.

De warmtepompdroger wordt niet warm

Als u net een nieuwe warmtepompdroger heeft aangeschaft en deze eigenlijk vanaf het begin al niet goed droogt, komt dat in de meeste gevallen door een te lage omgevingstemperatuur. Een warmtepompdroger gebruikt de lucht uit de omgeving om zichzelf op te warmen. Als deze lucht erg koud is, zal de droger heel lang nodig hebben om het op te warmen. Wij raden u aan de warmtepompdroger alleen te gebruiken in ruimtes boven de 14 graden. Wilt u een droger in een schuur of ongeïsoleerde ruimte plaatsen, koop dan een condensdroger, of afvoerdroger.

8 reacties op “Hoe u de droger zelf kunt repareren”

 1. Filters zijn schoon en de machine staat inmiddels buiten, dus de afvoerslang kan nu het probleem ook niet meer zijn. Ga in het weekend met het hameradvies aan de gang. Daarna zien we wel verder. Tot zover bedankt.
  Groeten; Frans

 2. Onze aeg lavatherm exclusiv wil wel starten maar het lukt ´m niet. Na ong. 5sec probeert hij het opnieuw (motor trekt wel aan, trommel beweegt niet). Zo blijft hij het proberen als we hem niet uit zouden zetten? wie weet raad?

  1. Beste Frans,

   Zoals ik het begrijp, mankeert de machine motorisch niks. Het klinkt alsof de aandrijfriem kapot is. Hiervoor zou u het bovenblad van de machine af kunnen halen, om het met het oog te inspecteren.

   Een andere manier is de trommel een slinger te geven met de hand. In principe biedt de trommel van een droger aardige weerstand. Als u de trommel een slinger geeft en hij zomaar meerdere rondjes draait, dan weten we zeker dat de aandrijfriem eraf ligt.

   Mocht dit niet het geval zijn, komt u dan gerust bij mij terug, dan zou ik u verder assisteren in het probleem.

   Met vriendelijke groet,

   Vincent Kruithof
   AdviesVoorU

   1. Trommel geeft aardig wat weerstand en loopt ook niet door als ik ´m met de hand een zwieper geef. En nog vergeten te vermelden dat het rode lampje boven de start/pauze knop geel gaat knipperen.

    1. Beste Frans,

     In de binnenkant van de deur vindt u een sticker met de gegevens van de droger.
     Zou u mij het typenummer kunnen sturen, dat bij AEG vaak aangeduid staat als Mod. en start met een T.

     Staat de droger op de permanente afvoer aangesloten, of leegt u na iedere droogbeurt de condensbak?
     Knippert het lampje continue, of knippert het lampje een specifiek aantal keer?

     Met vriendelijke groet,

     Vincent Kruithof

     1. Het lampje knippert continu tenminste dat lijkt zo, want als de motor na een aantal seconde weer opnieuw begint te brommen zet ik hem snel uit omdat dit mij geen goed plan lijkt om dat zo te laten voortduren. Het nummer is T65179av.

     2. Beste,

      Het kan een probleem zijn met de luchtcirculatie.
      Wanneer een van de filters verstopt is, ontstaat er een vacuüm in de machine en kan deze in de beveiliging schieten.

      Als de motor een abnormaal geluid maakt, kan dit van de koolborstels komen. De motor staat dan vast, door gesmolten stukken koolborstel.
      In dat geval moet de machine uit elkaar en kunt u met een klap op de motor met een hamer het probleem verhelpen.

      Wat het tot slot nog kan zijn, is de printplaat. Het zou kunnen zijn dat het programma blijft hangen in de opstartfase. Dit kan alleen een monteur van AEG zelf oplossen.
      Je maakt bij aeg gemakkelijk online een afspraak. Zij rekenen hier een vaste prijs van €185 voor.
      Voor een nieuwe warmtepompdroger zou u gemiddeld 800 euro kwijt zijn, maar 300 kWh per jaar besparen (3x gebruik in de week). Dit zou betekenen dat u ongeveer 90 euro per jaar kunt besparen op de energierekening en met de stijgende energieprijzen zelfs meer!

      Voor u al deze grote stappen onderneemt, heb ik nog één laatste advies: haal de stekker een kwartier uit het stopcontact.

      Ik hoop u zo voldoende geholpen te hebben.

      Met vriendelijke groet,

      Vincent Kruithof

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *