Stank in de koelkast wordt veroorzaakt door bacteriën en schimmels. Deze kunnen op uw etenswaren zitten nadat deze bedorven zijn. Doordat etenswaren in aanraking zijn gekomen met de draagplateaus of de achterwand van de koelkast, kunnen bacteriën hier ook op broeien.
Het is van belang dat u eerst uitzoekt of er geen bedorven etenswaren in de koelkast liggen. Als u dit heeft uitgesloten, dan is het zaak om te achterhalen waar de stank uit de koelkast dan toch vandaan komt. In dit bericht leest u waarom de koelkast stinkt en hoe u de koelkast schoonmaakt.
Inhoudsopgave
Water in de koelkast
Als er water in de koelkast komt te staan, broeien de bacteriën vrij snel op. Dit zorgt ervoor dat de koelkast stinkt. Houd uw koelkast vrij van vocht, en zorg dat u geregeld een doekje over de draagplateaus haalt.
Water kan op een aantal manieren in uw koelkast terechtkomen. In de warmere lucht die de koelkast binnenkomt als u de deur opent, zit sowieso vocht. Dit vocht wordt normaliter uit de koelkast getrokken door de verdamperplaat. Het water condenseert tegen de achterkant van uw koelkast aan en loopt via het gootje, door een slangetje, buiten de koelkast om, helemaal naar de compressor toe. De compressor zorgt er vervolgens voor dat dit water verdampt en weer in de lucht wordt opgenomen.
Als u producten uit de vriezer haalt, zal dit ontdooien in de koelkast. Bij het dooiproces komt vocht vrij. Leg daarom het product op een schaaltje of in een bakje in de koelkast. Dit is hygiënischer en voorkomt dat het water op de draagplateaus terecht komt. Al het water in de koelkast kan ervoor zorgen dat de koelkast stinkt.
Achterwand van de koelkast schoonmaken
Het is ook belangrijk dat uw producten niet tegen de achterkant van de koelkast aan staan. Contact met de achterwand zorgt namelijk voor de overdracht van bacteriën. Deze bacteriën zorgen ervoor dat uw koelkast stinkt. Ook zorgt dit voor een pad voor het water dat over de achterwand loopt. Het water kan over het product heen glijden en zo los komen van de achterwand van de koelkast. Dit water lekt op uw draagplateaus en vormt een broedplaats voor bacteriën, wat nare geurtjes met zich meebrengt.
Als er niks tegen de achterwand van de koelkast staat, loopt het water via de achterwand naar het afvoergootje. Dit afvoergootje leidt naar de compressor, waar het water kan verdampen. Helaas gebeurt het nog wel eens dat er vuil in het gootje komt, waardoor het afvoergootje verstopt raakt. In dit geval kan het water niet wegstromen en hoopt het zich op. Na verloop van tijd zal het gootje overstromen.
Gootje in de koelkast schoonmaken
Als het water niet meer door het afvoergootje wegloopt, zal het in de koelkast terechtkomen wat tot nare geurtjes leidt. Als het gootje verstopt lijkt is het daarom van belang deze te ontstoppen.
Giet om de dag een eetlepel chloor door het afvoergootje, tot de verstopping verholpen is. Maak hiernaast ook de groentelades leeg tot de verstopping verholpen is. Dit doet u om te voorkomen dat het water met chloor in uw groente terecht komt.
Het water dat in de koelkast terechtkomt, is een broedplaats voor bacteriën en zorgt voor vervelende geurtjes in de koelkast. Voorkom dat het gootje verstopt raakt door geen producten tegen de achterwand aan te plaatsen, maar altijd ruimte vrij te houden. Haal ook geregeld een doekje over de achterwand van de koelkast.
Als het gootje verstopt is geraakt, dan kunt u wel in de haal met breinaalden, satéstokjes en andere voorwerpen die u binnen handbereik heeft, maar soms zit de verstopping gewoon te diep. Koelkastfabrikanten, zoals Liebherr, raden aan twee maal per jaar twee druppels chloor in het gootje te druppelen, om dichtgroei door bacteriën te voorkomen. Wanneer het gootje al verstopt zit, haalt u de groentelades leeg en giet u om de dag een eetlepel chloor door het gootje. Het kan gebeuren dat het gootje weer overstroomt en het water met chloor in de groentelades terechtkomt. Dit is waarom u de groentelades echt leeg moet houden wanneer u dit doet.
Het stinkt achter de koelkast
Als het achter de koelkast stink, kan het zijn dat er een dode muis ligt. Ongedierte komt vaak af op de warmte van de compressor van de koelkast. Het kan dus ook zijn dat het diertje onder de compressor ligt. Naast ongedierte kan de vieze geur ook ontsaan door bacteriën in het lekbakje van de koelkast.
Het water dat via de achterwand van de koelkast door het gootje stroomt, komt terecht in een opvangbak boven de compressor. De warmte van de compressor zorgt er vervolgens voor dat dit water verdampt. Het wil echter nog wel eens gebeuren dat er zich water ophoopt in het lekbakje boven de compressor. Zorg dan dat u het bakje grondig schoonmaakt.
Ook als er geen water in het bakje staat, kan het zijn dat het vocht ervoor heeft gezorgd dat er bacteriën zijn gaan groeien. Maak de bak met sop schoon en controleer of er geen water elders onder de koelkast ligt.
Om te voorkomen dat het lekbakje weer gaat stinken achter de koelkast, kunt u het bakje afnemen met een doekje met azijn. De antibacteriële werking van azijn voorkomt dat er op korte termijn weer vieze luchtjes ontstaan.
Voorkom dat vieze geurtjes in de koelkast terugkomen
Maskeren van stank in de koelkast
Gezien een vieze geur in de koelkast ervoor kan zorgen dat het eten uiteindelijk daadwerkelijk minder smaakt, is het belangrijk dat het ook in de koelkast fris ruikt. Veel tips die u online vindt, gaan over het verfrissen van de stank in de koelkast. Men raadt dan aan luchtverfrissers op te hangen of doormidden gesneden appels op een schoteltje in de koelkast te leggen. Hiermee maskeert u de stank, wat op zich wel prettig is, maar lost u het probleem niet op. op deze manier blijven er bacteriën en schimmels in de koelkast die u niet in de buurt van uw eten wil hebben. Ook zijn er hangers die de geur uit de koelkast opnemen. Hiervoor geldt hetzelfde principe, de bron van het probleem wordt niet aangepakt.
Koelkast schoonmaken met azijn
Vul een emmer met water en doe hier een flinke scheut azijn in. Azijn heeft een antibacteriële werken en kan de groei van bacteriën vertragen. Door de draagplateaus en de binnenwanden van de koelkast met azijn schoon te maken, maakt u de koelkast dus niet alleen schoon, maar voorkomt u ook dat u deze snel weer schoon moet maken.
Laat twee druppeltjes chloor door het afvoergaatje lopen en neem de deurrubbers met een vochtige doek af. Hiervoor kunt u ook het water met azijn gebruiken. Zorg dat u alles goed afdroogt, om nieuwe schimmelvorming te voorkomen.
Voorkom dooiwater in de koelkast
Zoals eerder al benoemd is het raadzaam om producten die uit de vriezer komen, op een bord of in een bakje in de koelkast te leggen. Dit voorkomt dat er dooiwater in de koelkast komt te liggen, waar bacteriën in groeien die voor akelige geurtjes zorgen. Zorg verder dat alle verpakkingen gesloten zijn en dat producten die eventueel stinken (zoals schimmelkaas) in een afgesloten bakje in de koelkast staan.
Houd de deur zo veel mogelijk gesloten
De laatste tip lijkt misschien logisch, maar wordt door veel mensen over het hoofd gezien. Voorkom dat het onnodig warm wordt in de koelkast. Veel koelkasten geven geen temperatuur aan. De koelkasten die dat wel doen, kunnen er, naarmate ze ouder worden, goed naast zitten. Door af en toe een thermometer in een glas water een nacht in de koelkast te plaatsen, meet u de werkelijke temperatuur van de koelkast.
Hoe meet je de temperatuur van een koelkast
De ideale temperatuur in de koelkast is 4 °C. Om de juiste temperatuur te meten, moet u de thermometer in een glas water in de koelkast plaatsen. Plaatst u de thermometer niet in een vloeistof, maar legt u deze los in de koelkast, dan kan de gemeten temperatuur afwijken van de daadwerkelijke temperatuur. Denkt u dat de koelkast niet goed meer koelt, controleer dan of dit eenvoudig te verhelpen is.
Hoe blijft de koelkast fris in 5 stappen
- Controleer de houdbaarheidsdatums
Wanneer er bedorven etenswaren in de koelkast liggen, is de kans groot dat u dat gaat ruiken. Controleer daarom geregeld of er niks over datum raakt.
- Let goed op de indeling van de koelkast
Voorkom dat er spullen tegen de achterkant van de koelkast aan liggen. Zorg dat groente in de groentelade ligt, daar blijft het door een hogere vochtigheidsgraad langer goed.
- Zorg dat de verpakkingen goed afgesloten zijn
Als de verpakking goed afgesloten is, voorkomt u de overdracht van bacteriën. Producten die van nature een sterkere geur hebben, kunt u beter in een gesloten container bewaren.
- Druppel twee maal per jaar twee druppels chloor door het gootje
Door chloor door het afvoergootje van de koelkast te druppelen, voorkomt u verstoppingen en houdt u de leiding schoon van bacteriën.
- Maak de koelkast geregeld schoon met water en azijn
Door de koelkast geregeld schoon te maken met water en azijn, voorkomt u dat bacteriën ophopen en tot nare luchtjes leiden. Denk er aan de deurrubbers, wanden en plateaus van de koelkast goed schoon en vervolgens droog te maken.
Ik heb een lg koelkast is 3 jaar oud heeft ong een jaar uit gestaan als ik hem aanzet krijg ik een vreselijke geur in huis lekbak ziet er schoon uit. Helemaal schoongemaakt maar lucht is niet te harden.