Wasmachinekast

De wasmachine stevig plaatsen, met of zonder kast

Bij het plaatsen van een wasmachine moet u erop letten dat de wasmachine stevig en stabiel staat. Een wasmachinekast kan hierbij helpen. Hiernaast zijn er nog verschillende redenen om een wasmachinekast te kopen. Naast het feit dat het er netjes uit ziet, maak je ook optimaal gebruik van de ruimte. Voor veel mensen is de hoogte een rede om een wasmachinekast aan te schaffen. Als u de wasmachine wat hoger plaatst, hoeft u, of de hulp, niet meer te bukken voor het doen van de was. Dit maakt het doen van de was een stuk aangenamer.

Het stellen van de wasmachine

Wanneer u de wasmachine plaatst, is het belangrijk dat deze stabiel staat. Dit geldt wanneer u de kast op de grond plaatst, maar ook als u de wasmachine in een kast of op een sokkel plaatst.

Als u een wasmachine plaatst, hoeft deze niet waterpas te staan. Een wasmachine moet stabiel staan en mag niet wiebelen als u dat met enige kracht probeert. Als het nodig is de machine niet waterpas te stellen om te zorgen dat deze stevig staat, moet u dit doen. Het is wel belangrijk dat de machine vlak en recht staat. Ondanks dat de machine dus niet perfect waterpas hoeft te staan, moet u er dus wel op letten dat de machine optisch recht staat.

Als u de wasmachine in een kast plaatst, is het belangrijk dat de machine niet kan schuiven. Controleer goed of u de machine niet kunt verschuiven. Als u de machine wel makkelijk verschuift in de kast, kan het helpen om een slip mat onder de machine te plaatsen.

Ook wanneer de wasmachine gewoon op de vloer staat en u last heeft van trillingen, helpt een slip mat tegen het geluid. Daarnaast zorgt de slip mat ook dat de trillingen niet door de machine lopen en voorkomt schade aan de wasmachine. Het plaatsen van een wasmachine op een slip mat wordt hierdoor ook vaak aangeraden.

Wastoren wasmachine kast

Voor de beste wasmachine kast moet u absoluut terecht bij Wastoren. Deze kasten zijn niet alleen erg mooi, maar ook zeer betrouwbaar. In een wasmachine kast van Wastoren werkt u uw machines mooi, strak weg. Ook hebben ze bij het ontwerpen van de kasten rekening gehouden met de aan- en afvoerslangen en de stekkers. U kunt de machine zonder gedoe aansluiten, en hoeft de stekkers en slangen niet meer te zien.

Qua stevigheid hoeft u zich ook geen zorgen te maken. De Wastoren kasten worden gemaakt voor de zwaarste machines op de markt en bij dit proces wordt voldoende speling gehouden. Een instortende Wastoren is dan ook ongekend. Naast erg stevig en handig in design ontworpen, zijn de kasten ook nog eens geluiddempend.

Wastoren kasten zijn er in een aantal verschillende samenstellingen. Hiernaast hebben zij rekening gehouden met de diversiteit van de verschillende huishouden. Met de modulaire kasten kunt u bij Wastoren namelijk zelf uw kast samenstellen. Dit doet u door te kiezen uit verschillende standaard kastdelen. Zo heeft u bij Wastoren altijd een kast die voor u op maat gemaakt is.

Wastoren is het enige merk met het TÜV-keurmerk (Technischer Überwachungsverein). Deze vereniging controleert op stevigheid en veiligheid. Dit keurmerk is alleen te behalen wanneer een object bewezen ongevaarlijk is.

Wasmachine op een sokkel of verhoger plaatsen

Een goed alternatief voor de Wastoren, zijn verschillende sokkels die op de markt te vinden zijn. Als u uw wasmachine en droger op elkaar wilt plaatsen, is dit echter geen optie. De combinatie van deze twee machines is simpelweg te zwaar voor een sokkel.

U kunt de wasmachine en de droger wel zonder sokkel op elkaar plaatsen. Het is dan wel aan te raden de twee machines aan elkaar vast te borgen met behulp van een tussenstuk. Deze zijn er met en zonder uitschuifblad.

Een sokkel wordt vaak gebruikt als oplossing voor een te hoge opvoerhoogte. Wanneer een wasmachine bijvoorbeeld in de kelder wordt geplaatst, is de pomp soms niet sterk genoeg om het water naar een hogere afvoerleiding te pompen. Een sokkel zorgt er in dit geval voor dat een stuk van deze hoogte overbrugd wordt.

Ook is het fijne aan een sokkel dat u een stuk minder hoeft te bukken. Naast simpele verhogingen, zijn er ook diverse sokkels met lades erin. Hierin bergt u bijvoorbeeld uw wasmiddelen op, of gebruikt dit als opbergruimte voor de handdoeken.

Een van de beste sokkels is die van AEG. De AEG wasmachine sokkels zijn erg stevig en zeer betrouwbaar. De sokkels zijn wat prijziger dan de gemiddelde verhoger, maar daar koopt u een hoop veiligheid en zekerheid voor terug. Dat deze sokkel van het merk AEG is, betekent niet dat u een wasmachine van het merk AEG nodig heeft. U kunt gerust een wasmachine van een ander merk op deze sokkel kwijt.

wasmachine en droger op AEG sokkel

Miele heeft sokkels van de hoogste kwaliteit. Deze sokkels, genaamd de WTS 510 kosten rond de 369 euro per stuk. Bij de sokkels zitten pinnen geleverd die in de pootjes van de wasmachine moeten worden bevestigd. Hiervoor moet alles even op zijn kant en is een best karwei. Eenmaal bevestigt, is het echter wel zeker dat de machine niet meer los komt van de verhoger.

De Miele WTS 410 is iets goedkoper (€359) dan zijn opvolger. De WTS 410 is speciaal ontworpen voor oudere wasmachines. U kunt uw nieuwe wasmachine hier dus niet op plaatsen. Kijk van te voren dus goed welke sokkel uw machine nodig heeft.

Uit diverse ervaringen is helaas gebleken dat goedkopere verhogingen inzakken bij het centrifugeren. Zeker wanneer u een zwaardere machine heeft zoals een Miele, Schultess of een Asko. Ons advies is om altijd te kijken of de fabrikant van de wasmachine zelf ook sokkels maakt. Zo bent u er zeker van dat de sokkel voor uw machine gemaakt is en mocht er onverhoopt toch iets gebeuren, kunt u de fabrikant aansprakelijk stellen. Wanneer u van een B-merk een sokkel koopt, zou de fabrikant eventueel kunnen zeggen dat uw wasmachine te zwaar is voor de sokkel.

Ikea wasmachine kast

Ook de Ikea heeft een wasmachine kast. De “LILLÅNGEN”. Deze kast valt op, omdat hij voornamelijk voor de sier dient. De wasmachine komt niet op een verhoging te staan, maar krijgt er eigenlijk alleen een opbergkastje boven. Het grote voordeel is dus dat u uw ruimte beter gaat gebruiken. Dit zelfde concept bestaat ook voor een vergelijkbare prijs buiten de Ikea. U kunt dan ook kiezen voor verschillende kleuren.

De Ikea wasmachine kast heeft uiteraard ook als grote voordeel, dat deze goed matcht bij de andere Ikea meubels. Vaak zien we dit meubel dan ook terug in badkamers, naast een Ikea gootsteenkastje en een Ikea handdoekenrek.

5 aandachtspunten als u zelf een wasmachinekast maakt

Als u overweegt zelf een wasmachinekast te maken, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden:

  1. De breedte en hoogte van alle apparaten zijn gelijk, de diepte verschilt per machine (slecht een enkele wasdroogcombinatie wijkt af van dit punt).
  2. Houdt rekening met ruimte voor slangen achter de machines.
  3. Een condensdroger moet zijn warmte kunnen afvoeren, een warmtepompdroger hoeft dit niet.
  4. Zorg dat de kast voldoende ondersteund is om trillingen te voorkomen.
  5. Gebruik materialen die stevig genoeg zijn voor het zware gewicht van de machines. Wij raden bodemplanken aan van in ieder geval 4 cm dik.

Zoals u misschien al is opgevallen is, staat er niks vermeld over het waterpas maken van een kast. Dit komt omdat een wasmachine en droger niet perfect waterpas hoeven te staan. Het is echter wel belangrijk dat ze nagenoeg waterpas staan. Mocht er een afwijking in de kast zitten, dan is het fijn als u speling heeft om de machines te stellen.

U kunt ervoor kiezen de wasmachine en droger naast elkaar te plaatsen, of juist de droger bovenop de wasmachine. Houd er rekening mee dat wanneer u de droger boven de wasmachine plaatst, het display en die bediening van de droger niet altijd even goed zichtbaar en bereikbaar meer zijn door de hoogte. Zeker bij machines met een schuin front is dit erg lastig.

1 gedachte over “De wasmachine stevig plaatsen, met of zonder kast”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *