Een condensdroger en een warmtepompdroger lijken in gebruik erg op elkaar. Op het eerste gezicht ziet u dan ook het verschil niet tussen beide machines. Tóch zit er een groot verschil tussen beide machines. Tegenwoordig worden er vooral nog warmtepompdrogers verkocht. Een warmtepompdroger is een droger die veel minder energie verbruikt dan een condensdroger. Waarom men massaal overstapt naar de warmtepompdroger heeft meerdere redenen, maar de hoofdreden is de zuinigheid.
Inhoudsopgave
Wat is de zuinigste droger?
De zuinigste type droger is de warmtepompdroger. Gemiddeld is een warmtepompdroger 2,5 keer zuiniger dan een condensdroger. Bij een nieuwe condensdroger mag u uitgaan van 520kWh/annum. Bij een nieuwe warmtepompdroger rekenen wij met 200kWh/annum. Uit het energielabel valt dus een hoop informatie te behalen.
Het verschil in energieverbruik tussen deze drogers bedraagt dus 320kWh per jaar. Als we deze 320kWh omrekenen naar euro’s met een gemiddelde energieprijs van 40 cent per kWh (de prijs van het prijsplafond), komen we uit op een energieverschil van €128,00 per jaar.
Gezien er gerekend is met de verbruiken volgens de energielabels, is dit het verschil in energiekosten wanneer de machine 3 maal per week aan staat met een volle belading.
Wat is de goedkoopste droger?
De goedkoopste droger is de afvoerdroger. Deze moet echter met een slang naar buiten, wat in veel huizen geen mogelijkheid meer is. Mede daarom zien wij deze droger verdwijnen. De condensdroger is vervolgens in aanschafprijs het goedkoopst.
Een condensdroger is al te verkrijgen voor 300 euro. Binnen deze prijsklasse vindt u drogers van merken als: Indesit, Beko, Candy, WLA, OK en Zanussi.
Het verschil in aanschafprijs tussen een warmtepompdroger en een condensdroger blijkt tegenwoordig echter niet zo groot meer. Mocht de droger 3 keer per week aan staan, dan verdient een warmtepompdroger zichzelf gemiddeld binnen 3 jaar terug.
Wat is de snelste droger?
De snelste droger is de afvoerdroger, daarna de condensdroger en als langzaamste de warmtepompdroger. Het verschil tussen de afvoerdroger en de condensdroger is erg klein, terwijl een warmtepompdroger als volgende in het rijtje aanzienlijk langzamer is.
De warmtepompdroger is zo veel langzamer dan de condensdroger door zijn geheel andere werking. De manier van opwarmen is al anders dan die van een condensdroger. In de condensdroger gaat als het ware een straalkachel van 3kW aan. Hierdoor verbruikt de droger een hoop energie, maar warmt die erg snel op. Ook haalt dit element hogere temperaturen, waardoor de was sneller droogt.
Een warmtepompdroger warmt op door een compressor op druk te brengen. De lucht van buiten de machine wordt samengedrukt in de machine geblazen, tot het opwarmt. Deze manier van verwarmen kost meer tijd, gezien de compressor op druk moet komen en het hele systeem op moet warmen. Ondanks de extra tijd die de machine nodig heeft, verbruikt die met dit systeem dus minder energie.
Eenmaal warm droogt de warmtepompdroger nog steeds langzamer, gezien die minder hoge temperaturen bereikt.
Is er ook een snelle warmtepompdroger?
Ja. Bosch, Siemens, AEG en Miele maken al drogers met R290 koelgas. Dit gas is sneller dan de HFK’s die in de meeste warmtepompdrogers worden gebruikt.
Per kilo bespaart een droger met R290 koelgas ongeveer 4 minuten. Een besparing van tijd wordt in drogers vaak gerealiseerd door een verhoging in het energieverbruik. De droger kan dus sneller drogen, zonder extra energie te verbruiken. Bij deze drogers is dat echter niet het geval. Naast het feit dat deze drogers sneller drogen, zijn het ook nog eens de zuinigste drogers.
Helaas is niet elke warmtepompdroger even snel. Zeker wanneer de omstandigheden voor een warmtepompdroger niet ideaal zijn, kan het drogen erg lang duren. Wanneer de omgevingstemperatuur te laag is, of de was onvoldoende gecentrifugeerd is, heeft de warmtepompdroger veel moeite met het drogen van de was.
Welke droger heeft het minste onderhoud?
Iedere droger heeft onderhoud nodig. De afvoerdroger heeft echter amper onderhoud nodig. Dit komt omdat een afvoerdroger zijn stof via zijn slang de buitenlucht in blaast.
De warmtepompdroger en condensdroger hebben allebei in principe evenveel onderhoud nodig. Beide machines hebben een deurfilter die iedere droogbeurt schoongemaakt dient te worden en beide machines hebben een condensor die schoongemaakt dient te worden.
Het schoonmaken van de condensor van een condensdroger is over het algemeen net iets meer werk. De condensor dient verwijderd te worden en schoongespoeld te worden.
Een warmtepompdroger heeft hier verschillende varianten in. Sommige warmtepompdrogers hebben een filter dat schoongemaakt dient te worden, zoals de drogers van Miele. Andere warmtepompdrogers moeten met een plumeauborstel gestofzuigd worden, zoals de drogers van AEG en Bosch/Siemens.
Bosch, Siemens en LG hebben ook drogers met Self Cleaning Condensors. In dit geval heeft u daar geen omkijken meer naar en hoeft u alleen het deurfilter af te nemen.
Drogers zonder waterbak
Vaak staat de droger in de buurt van de wasmachine. Dit betekent dat er een afvoerleiding in de buurt van de machine is. Het waterreservoir dient na iedere droogbeurt geleegd te worden. Vaak kunt u de droger zo aansluiten dat u het waterreservoir nooit meer hoeft te legen.
Om niet meer met de waterbak van de droger in de weer te hoeven, kan de droger worden aangesloten op de permanente afvoer. Bij het merk Schultess is het ondertussen zo dat u de droger altijd moet aansluiten op de permanente afvoer.
Om de droger aan te sluiten op de permanente afvoer is er vaak een afvoerset nodig. Dit zijn slangen en klemmen waarmee u het water van de machine naar de afvoerleiding leidt. Wel is het belangrijk dat de droger zijn eigen afvoerleiding krijgt, zodat deze niet afgekneld kan worden door de afvoerslang van de wasmachine.
Kan een droger in een dichte kast?
Alleen een warmtepompdroger kan gebruikt worden in een gesloten kast. Dit komt omdat de warmtepompdroger de omgevingstemperatuur minder warm maakt.
Een condensdroger blaast zijn warme lucht de trommel uit en trekt koele lucht uit de ruimte aan om de waterdamp te condenseren. Als een condensdroger in een kast staat, warmt de lucht in de kast te veel op, waardoor de droger geen koele lucht meer kan aantrekken voor de condensatie.
Als een condensdroger in een kast geplaatst wordt, dient de deur dus open te staan.
Hallo Vincent
Wij hebben een Samsung condensdroger SDC35701
Deze geeft een storing aan TE4
We hebben hem helemaal gereinigd, echter de storing blijft hij aangeven.
Ons vermoeden is een sensor probleem. Is dit door een handige man zelf te repareren? Of laten repareren, mits het de moeite waard is.
Beste vincent,
Onze condens droger sharp KD-GCB8S7PW9-BX maakt de laatste tijd tijdens gebruik een brommend geluid.
Gek genoeg zonder wasgoed hoor je dit niet.
Kwaliteit van drogen blijft hetzelfde.
Enig idee wat de oorzaak kan zijn?
Bij voorbaat bedankt,
Groet, Kees