Voordat u een nieuwe koelkast aanschaft, wilt u natuurlijk wel zeker weten dat dat de beste keuze is. Wat kunt u nog doen aan een koelkast die niet koelt? Wij helpen u stap voor stap naar de diagnose toe, zodat u vervolgens zelf uw koelkast kunt repareren.
Inhoudsopgave
Temperatuur koelkast controleren
De meeste koelkasten staan niet continue te koelen. Zodra hij de juiste temperatuur heeft bereikt, stopt hij met koelen en hoort u hem dus niet. Heeft u nu toch twijfels over de temperatuur, dan kunt u die met een koelkast thermometer meten.
De temperatuur van de koelkast meet u niet door te thermometer er in te hangen. Om een zo precies mogelijke temperatuur te meten moet u de thermometer in een glas water plaatsen. Daardoor meet u de temperatuur van het water, wat een beter beeld geeft van de temperatuur van de koelkast. Het nadeel hiervan is wel dat u even geduld moet hebben tot het water gekoeld is.
Hoe oud is de koelkast?
Na een aantal jaren kan een koelkast kapot gaan. De economische levensduur van een koelkast is 8 jaar. Het is daarentegen niet gek voor een koelkast om 15 jaar te worden. Dit hangt natuurlijk wel af van de kwaliteit en de bouwnorm die het merk hanteert.
Probeer te achterhalen hoeveel energie de koelkast op jaarbasis verbruikt en vergelijk dit met de huidige markt. Bereken de kosten door het aantal kWh/annum (annum staat voor jaar) te vermenigvuldigen met uw energieprijs. Als u deze niet weet kunt u rekenen met 25 cent. Dit kan echter per leverancier en per moment verschillen.
Nu u weet hoeveel energie een nieuwe koelkast minder verbruikt dan de huidige koelkast, is het misschien wel verstandig om de koelkast gewoon te vervangen.
Controleer de stroom
Het eerste waar wij naar kijken is het licht van de koelkast. Brandt het lampje in de koelkast, dan heeft de koelkast vanzelfsprekend stroom. U kunt dan door naar de volgende stap: de thermostaat controleren. Brandt deze niet, dan kan dat twee oorzaken hebben. Als u bij het lampje kunt, kan u deze eruit draaien om te zien of de gloeidraad niet gewoon kapot is en de lamp vervangen moet worden. Een kapotte lamp betekent niet dat de koelkast kapot is. Brandt de lamp niet, maar ziet die er verder goed uit? Loop dan even langs de meterkast.
Het kan zijn dat de stop in de meterkast is doorgeslagen. Als dit het geval is, haalt u de schakelaar in de stoppenkast om. Controlleer of de stop vervangen moet worden. Als de stop er vervolgens gelijk weer uitknalt, is de kans groot dat iets in uw keuken korstsluiting veroorzaakt. Dit is meestal niet de koelkast. Kijk dus even welke apparaten er nog meer in de keuken zijn aangesloten. Misschien de waterkoker?
Als u de stekker van de koelkast even een kwartiertje uit het stopcontact kunt halen, is dit zeker een goed idee om mee te beginnen. Als u na dat kwartier de stekker weer in het stopcontact doet, kan het zijn dat de koelkast nog even niks doet. Het kan namelijk nog een kwartier duren voordat de compressor weer aanslaat. Een half uur nadat u de stekker weer in het stopcontact heeft gedaan, zou u dus zeker een brom moeten horen.
Wanneer is de thermostaat van de koelkast kapot
Het kan zijn dat de thermostaat van de koelkast kapot is. Een kapotte thermostaat herkent u aan een oplopende temperatuur in de koelkast. Als de thermostaat kapot is, stopt de koelkast met koelen, omdat hij denkt al koud te zijn.
Er zijn 2 manieren waarop u de thermostaat in de koelkast kunt testen. U kunt controleren of de thermostaat werkt, door de thermostaat door te verbinden, of door de thermostaat door te meten met een multimeter.
De thermostaat doorverbinden
Om de thermostaat uit de koelkast door te verbinden moet u de draden om de thermostaat heen leiden. U wil dus de stroomkring met de compressor rond maken. Als u draden 3 en 4 met elkaar doorverbindt, ontstaat er een stroomkring waarbij de compressor moet aanslaan. De nummers vindt u op de thermostaat of op de ingang waar de thermostaat ingaat.
Sommige koelkasten beschikken over een ‘SuperFrost’ functie. Deze functie is bedoeld om constant te koelen. Als u deze functie inschakelt, kijkt de koelkast dus niet meer naar zijn thermostaat, maar overbrugt hij de thermostaat. Dit betekent dat de koelkast wel weer koud zou moeten worden als u deze functie inschakelt. Als de koelkast ook dan niet koelt, kunt u er vanuit gaan dat het niet de thermostaat is die kapot is. Koelt de koelkast wel verder af met de SuperFrost functie, dan mag u ervan uitgaan dat de thermostaat defect is.
Heeft u deze functie niet, dan kunt u de thermostaat doormeten. Dit is wat lastiger en hiervoor heeft u een ohmmeter (of multimeter) nodig.
Waar zit de thermostaat van uw koelkast?
Als eerste moet u kijken waar de thermostaat van de koelkast zit. Meestal zit deze in de zijkant van de koelkast. Als uw temperatuurregelaar een draaiknop in de koelkast is, zit hier ook de thermostaat. Haal voor de zekerheid de stekker uit het stopcontact.
Als u de thermostaat heeft gevonden, moet u tegen beide aansluitingen van de thermostaat een sonde aanhouden. Als u een waarde tussen de 0 en 0.2 ohm aangegeven krijgt, dan functioneert de thermostaat goed. Zorg dat u de thermostaat goed doormeet.
De thermostaat van de koelkast is stuk
Als de thermosstaat van de koelkast stuk is, kunt u deze eenvoudig vervangen. Localiseer de thermostaat zoals in de voorgaande paragraaf uitgelegd. Het loskoppelen en aankoppelen wijst zichzelf. Maar hoe weet u nu welke thermostaat u nodig heeft? Hiervoor heeft u het volledige typenummer nodig. Deze vindt u op de sticker naast de groentelade. Hiervoor moet u de groentelade dus even uit de koelkast halen.
Wij adviseren u voor het juiste onderdeel contact op te nemen met de fabrikant. Zij zullen u om meer nummers kunnen vragen dan alleen het typenummer. Deze vindt u op dezelfde sticker naast de groentela. Gaat het om een vriezer, dan vindt u de sticker naast de onderste vrieslade.
De koelkast koelt nog steeds niet
Mocht al het bovenstaande niet geholpen hebben, dan hebben wij helaas slecht nieuws voor u. Als u zeker weet dat de thermostaat goed is, of u een CoolPlus / SuperCool functie heeft ingeschakeld en de koelkast nog steeds niet koelt en u zeker weet dat er stroom op de koelkast staat, dan mag u ervan uitgaan dat de koelkast total-loss is.
In zeker 90% van de gevallen betekent dit dat het koelgas is ontsnapt waardoor de warme en koude lucht niet meer gecirculeerd wordt, of dat er een oliedruppel uit de compressor in het koelsysteem is gekomen, die de boel verstopt. Reparatie hiervan is buiten de garantie om zelden een optie. Informeer hiervoor bij de fabrikant van de koelkast.
Beste
Mijn koelkast koelt niet meer. De diepvriezer onderaan werkt wel nog. Waar zou het probleem volgens u liggen.
Mvg.
Goedemiddag,
Daarvoor zou ik echt moeten weten wat voor koelkast u heeft. Kijk eens naast de groentelade, daar zit meestal een sticker verstopt met het merk en typenummer.
Als het een oude kast is met 2 compressoren, dan kan er één stuk zijn. De meeste mensen hebben niet meer zo een oude koelkast, wat betekent dat zowel de koelkast, als de vriezer door 1 compressor wordt bediend.
Kijk even of de thermostaat van de koelkast niet kapot is. Als deze geen signaal geeft dat de kast moet koelen, dan zal de koelkast niet aanslaan.
Beste heb de indruk dat mijn koelkast niet meer koelt Thermostaat was defect. Heb die overbrugd. Terug ingeschakeld, de compressor slaat onmiddellijk aan maar na een uur nog geen merkbare koeling. Uit veiligheid heb ik koelkast terug uitgeschakeld . Is het normaal dat de condensor aan de ene kant heet en aan de andere kant koud aanvoelt?
Zo ja, vermoed ik dat de koeling goed werkt en ik waarschijnlijk hem langer mag of moet laten draaien. Dank voor advies
Beste,
In principe wordt een compressor best heet wanneer deze de koelkast volledig moet koelen.
Als de koelkast ongeveer op kamertemperatuur was, kan het een paar uur duren voordat u gaat merken dat hij daadwerkelijk kouder wordt.
Zet in dat geval direct een glas met water in de koelkast en zet daar een thermometer in.
Is het water na een paar uur nog niet afgekoeld, dan kan het zijn dat er een verstopping zit in de koelleidingen.
Dit wordt niet gerepareerd.
Met vriendelijke groet,
Vincent Kruithof