Manchet schoonmaken

De wasmachine reinigen is eenvoudig en zo gebeurd

Vieze geurtjes uit de wasmachine, grijze drab in de manchet, vlekjes in de kleding, misschien herkent u het wel. Om dit op te lossen willen we de machine graag reinigen, maar met welk middeltje doen we dat? en hoe?

Wat heb je nodig om de wasmachine schoon te maken

Voor elke vloeibare wasmachinereiniger raden wij aan dit in een wasbol te gieten, om te voorkomen dat de wasmachine het reinigingsmiddel heeft afgevoerd voordat dit gebruikt is.

Heeft u nog geen klachten, stinkt de wasmachine nog niet en vindt u geen grijze drab in de manchet. Het kan zeker geen kwaad om de wasmachine alsnog te reinigen en hem zo fris te houden. U kunt hiervoor gewoon wat azijn gebruiken. Ook werkt poeder voor de afwasmachine of twee vaatwastabletten als goede reiniger voor de wasmachine. De ontvettende eigenschap zorgt er namelijk voor dat de vetresten uit de wasmachine verwijderd worden. U kunt eventueel een schepje soda in de wasmachine toevoegen.

Als uw wasmachine wel stinkt of u last heeft van grijze drab gebruik dan wasmachinereiniger. Bijna iedere wasmachine fabrikant heeft zijn eigen wasmachinereiniger. Dit betekent niet dat deze reiniger per se het beste is voor hetzelfde merk machine. Let bij het kopen van de wasmachinereiniger vooral op dat u ook echt reiniger koopt en niet een ontkalker. Ontkalker krijgt de vetresten uit uw wasmiddel niet los en lost zo uw problemen niet op.

Hier een kort overzicht van de wasmachinereinigers die wij aanraden voor een zwaardere reinigingsbeurt:

  • Scanpart wasmachine onderhoudsmiddel
  • HG wasmachinereiniger
  • Groenland professionele Biologische wasmachinereiniger
  • Electrolux superclean (niet clean & care)

Bovengenoemde reinigers zijn gespecialiseerd in het schoonmaken van heftige vetresten in uw wasmachine. Ook maken deze middelen de leidingen in uw wasmachine, het pomphuis met filter en de afvoerleiding schoon.

Hoe maak je het manchet van de wasmachine schoon

We beginnen bij het begin. Haal een doekje door het manchet (deurrubber), maar wees voorzichtig zodat het manchet niet scheurt. Als u de wasmiddellade opentrekt, kunt u door een weerhaakje omlaag te duwen de volledige zeeplade verwijderen. Haal door de lege ruimte, waar de zeeplade zich in bevond, ook een doekje en maak de zeeplade zelf zo goed mogelijk schoon in de gootsteen. In het wasverzachtervakje zit een plastic dop die u eruit kunt trekken, hieronder hoopt zich veel vet op.

Als u de lade terug heeft geplaatst kunt u voorzichtig 3 keteltjes kokend water door de zeepbak spoelen, zodat het ook in de leidingen gereinigd wordt. Giet voordat u het tweede keteltje erdoorheen spoelt een kopje schoonmaakazijn in het zeepbakje. Het kokende water moet ervoor zorgen dat de opgehoopte zeepresten in de leiding van de wasmiddellade naar de trommel schoongespoeld wordt.

Het pluizenfilter schoonmaken

Op de voorkant van uw wasmachine, aan de onderkant, zit een dop met daarachter het filter. Dit filter bevindt zich in het pomphuis. Hier wordt het water vanuit uw wasmachine weggepompt de afvoer in.

Het wil nog wel eens gebeuren dat hier iets klem komt te zitten. Uw wasmachine pompt dan zijn water niet meer weg. Het is dan raadzaam het pomphuis open te draaien, het filter eruit te trekken en even goed te voelen of er niet een muntstuk of iets anders klem zit. Voel of u met uw vinger het schoepje schoksgewijs kunt ronddraaien. Lukt dit niet, dan moet u even goed zoeken wat er klem zit.

Het pluizenfilter maakt u eenvoudig schoon door deze onder de kraan af te spoelen. Wees voorzichtig met het openen van het pluizenfilter, gezien er altijd water meekomt als u de dop open draait. Dit water mag absoluut niet terug de machine in lopen, gezien nieuwere wasmachines hiervan in een storingsmodus kunnen komen te staan.

Op de bodemplaat van de machine, waar het water dan op terecht komt, zitten vlotters of andere sensoren. Wanneer deze water waarnemen, krijgt de machine het signaal dat het lek is, terwijl dat dus eigenlijk niet het geval is. U krijgt dan een foutmelding waterbeveiliging.

De wasmachine intern reinigen

Na het reinigen van de buitenkant van de wasmachine, is het zaak om de wasmachine van binnen te reinigen. Om de wasmachine intern goed te reinigen, adviseren wij u de wasmachine eerst een keer zonder wasmiddel en wasgoed op 90-95 graden te draaien, voordat u aan het reinigingsprogramma begint. Door dit te doen kunnen de restanten van het wasmiddel opgenomen worden door het water en uit de machine afgevoerd worden.

Nu de grove resten uit uw wasmachine zijn weggespoeld, begint de echte grote reiniging. Lees hiervoor goed de gebruiksaanwijzing van het reinigingsmiddel dat u heeft gekocht. U kunt hier ook gebruik maken van natuurazijn, soda en vaatwastabletten.

Moet u calgon ontkalker gebruiken?

Niet per se. Calgon is een product dat doet wat het beschrijft. Het voorkomt kalkaanslag op het verwarmingselement van uw wasmachine. Echter is het zo dat calgon uitgaat van een waterhardheid van minimaal 12 dH, terwijl dit ongeveer de maximale hardheid is die wij in uitzonderlijke gevallen in Nederland kennen.

Kaart waterhardheid Nederland
Waterhardheid Nederland

Met de Nederlandse waterhardheid heeft een product als Calgon weinig zin. De hoeveelheid kalkaanslag die terug te vinden is op een wasmachine in Nederland is meestal niet ernstig. De kosten van Calgon wanneer u dit gebruikt zoals voorgeschreven, zijn ook veel hoger dan de kosten van het vervangen van een verwarmingselement. Calgon heeft echter ook producten om de wasmachine te reinigen. Deze producten werken uitstekend en zorgen er bij consequent gebruik daadwerkelijk voor dat uw wasmachine langer meegaat..

Het televisieprogramma Radar heeft een uitgebreid onderzoek naar Calgon opgezet. In de aflevering van het programma wordt tevens gesproken over het nut van ontkalken van wasmachines in Nederland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *